Grupo Profand heeft recent een vergunning verkregen om onderzoek te doen naar het kweken van octopussen in Moaña, Spanje. Het bedrijf beweert dat het project niet gericht is op commerciële productie in octopuskwekerijen. De aanvraag beschrijft echter dat het onderzoek als een stap richting “industriële exploitatie” dient. Dit roept vragen op over de werkelijke bedoelingen en de ethische implicaties van het kweken van octopussen op grote schaal.

Dierenwelzijnsorganisaties maken zich zorgen over de impact van deze plannen. Octopussen zijn intelligente, solitaire dieren die slecht gedijen in gevangenschap. Ze leven in het wild in uitgestrekte territoria en vertonen probleemoplossend gedrag. In gevangenschap raken ze gestrest, vertonen ze zelfverminking en worden agressief tegen soortgenoten. Keri Tietge, Aquatic Animals Project Officer bij Eurogroup for Animals:
‘’Het kweken van octopussen in gevangenschap, voor welk doel dan ook, zou niet overwogen moeten worden. Octopussen zijn solitaire, speelse en nieuwsgierige dieren. Het kweken van octopussen met een hoog niveau van dierenwelzijn is onmogelijk. De EU zou niet moeten toestaan dat bedrijven onderzoek blijven doen naar het fokken van deze dieren in gevangenschap. Zelfs als de vermeende bedoeling ecologisch van aard is, heeft de kweekindustrie niets te zoeken in het leiden van dergelijke pogingen. Laten we het herbevolken van ecosystemen overlaten aan wetenschappers en natuurbeschermers, en laten we octopussen thuis waar ze horen: in het wild.’’
Ook zijn er zorgen over de voeding van de gekweekte octopussen. Octopussen zijn carnivoren en hebben een dieet dat bestaat uit vis en schaaldieren. Dit betekent dat de kweekindustrie afhankelijk is van wilde visvangst. Dit draagt bij aan overbevissing en verdere uitputting van mariene ecosystemen.
Al langer weerstand tegen octopuskwekerijen
De plannen van Grupo Profand zijn niet de eerste poging om octopussen commercieel te kweken. Twee jaar geleden stuitte het Spaanse bedrijf Nueva Pescanova op hevige kritiek toen het de eerste commerciële octopuskwekerij ter wereld wilde openen. Wetenschappers, dierenrechtenorganisaties en het publiek wezen erop dat deze vorm van aquacultuur niet alleen wreed, maar ook ecologisch schadelijk is.
Uit een recent onderzoek van dierenrechtenorganisaties Eurogroup for Animals en Compassion in World Farming blijkt dat een overgrote meerderheid van de Europese burgers tegen octopuskwekerijen is. Maar liefst zesentachtig procent van de ondervraagden vindt dat publieke middelen alleen mogen worden ingezet voor landbouw met een hoog niveau van dierenwelzijn. Daarnaast gelooft negenenzeventig procent dat alleen duurzame landbouwprojecten steun mogen krijgen. Ondanks deze duidelijke publieke opinie heeft de Spaanse overheid al 9,7 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek naar octopuskwekerijen. Critici stellen dat het ontoelaatbaar is om belastinggeld te gebruiken voor een industrie die duurzaamheid en dierenwelzijn laag op de agenda heeft staan.
Internationaal verzet groeit, Nederland blijft achter
In de Verenigde Staten en Canada zijn al maatregelen genomen tegen octopuskwekerijen. In de staten Californië en Washington is het commercieel kweken van octopussen verboden. In Canada ligt een vergelijkbaar wetsvoorstel op tafel. Ook binnen de EU groeit de druk op beleidsmakers om deze praktijk te stoppen. Nederland heeft nog geen specifieke wetgeving voor octopus kwekerijen. Octopussen vallen als ongewervelde dieren niet onder de standaard dierenwelzijnswetten, waardoor ze geen specifieke wettelijke bescherming genieten.
Ondanks wetenschappelijke en maatschappelijke weerstand laten de controversiële plannen van Grupo Profand zien dat de strijd tegen octopus kwekerijen nog niet gestreden is. Dierenwelzijnsorganisaties roepen de EU en de Spaanse regering dan ook op om verdere experimenten te verbieden. Als er geen maatregelen worden genomen, dreigen octopussen het slachtoffer te worden van een onethische en onhoudbare industrie. Het is nu aan beleidsmakers om deze praktijk te stoppen voordat octopus kwekerijen een realiteit worden in Europa.
Bronnen:
- Eurogroup for Animals
- Compassion in World Farming (1, 2)
- NRC (betaalmuur)
- Lees ook op AnimalsToday.nl:
©AnimalsToday.nl Savannah Drenth