Supermarkten, waaronder Albert Heijn en grote supermarktketens in onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, halen bepaalde kokosproducten gemaakt in Thailand uit de schappen. Aanleiding zijn de door dierenrechtenorganisatie PETA verkregen videobeelden van geketende aapjes die onder gruwelijke omstandigheden worden ingezet als “kokosplukmachines”.

kokosproducten
Apen worden onder dwang ingezet om kokosnoten te plukken in Thailand| ©Kent Wang Flickr via Compfight cc

Dat er apen worden ingezet bij het plukken van kokosnoten is niet nieuw, Animals Today schreef er al eerder over:

Wie plukte jouw kokosnoot? Makaken in de kokosnootindustrie

Maar deze praktijken zijn bij lang niet iedereen bekend. Een palmboom kan wel 30 meter hoog worden en terwijl een mens zo’n 80 kokosnoten per dag plukt, kan een getrainde aap wel tot duizend kokosnoten per dag komen. Maar nu is het dierenrechtenorganisatie PETA gelukt om de schokkende waarheid onder de aandacht van supermarkten te brengen met een ontluisterende video. PETA Azië bezocht acht kokosnootplantages waar apen tot slaaf zijn gemaakt. Daarnaast bezochten ze diverse trainingslocaties. Op de videobeelden zie je de apen aan touwen en kettingen vastzitten, of opgesloten in kleine kooien. De dieren proberen los te komen en vertonen tekenen van extreme stress. PETA:

“De aapjes worden uit de wildernis weggehaald en getraind om tot duizend kokosnoten per dag te plukken.”

Bekijk de trieste videobeelden van deze sociale, intelligente dieren, die als ‘kokosplukmachines’ worden ingezet:

https://www.youtube.com/watch?v=3MqeGUCiW8U

Welke merken?

Volgens PETA vertelde een insider in de kokosindustrie dat er bij vrijwel alle kokosproducten afkomstig uit Thailand apen worden ingezet bij de pluk van de kokosnoten. Dus bij de aankoop van kokosmelk, -yoghurt, -water en -olie: check de verpakking waar het vandaan komt. Het gaat onder meer om de bekende merken Chaokoh en Aroy-D. Aroy-D ligt ook bij Albert Heijn in de winkel. Volgens een woordvoerder is besloten, na gesprekken met PETA, de producten binnen enkele weken uit de schappen te halen.

Volgens PETA zullen ongeveer 15.000 supermarktfilialen de merken niet meer aanbieden. Ook heeft een meerderheid van de ketens aangegeven helemaal geen kokosproducten meer uit Thailand te willen verkopen, waarbij apen betrokken zijn geweest.

Apenscholen

In Thailand bestaan zogenaamde ‘apenscholen’, waar de dieren worden getraind om kokosnoten te plukken, maar ook waar ze leren fietsen of basketbal spelen om toeristen te vermaken. PETA:

“Veel van deze dieren zijn als baby illegaal gevangen genomen. Ze vertoonden stereotiep gedrag, wat wijst op extreme stress.”

PETA roept op om kokosproducten uit Thailand te mijden, zodat de apenarbeid stopt. PETA-directrice Elisa Allen:

“Deze nieuwsgierige, zeer intelligente dieren wordt psychologische stimulatie ontzegd, maar ook gezelschap, vrijheid en al het andere dat hun leven de moeite waard zou maken. En dit alles zodat ze kunnen worden gebruikt om kokosnoten te verzamelen.”

Bronnen:

© Animals Today