Sinds koekoek Chris zo’n vier jaar geleden werd geringd, heeft de vogel er al zo’n 80.000 kilometer op zitten, zo blijkt uit satellietgegevens. Hij heeft dus al tweemaal de wereld rondgevlogen, in vier jaar tijd. Het dier, vernoemd naar de Engelse bioloog en televisiepresentator Chris Packham, heeft zeker 22 landen bezocht.
De laatste 25 jaar is de hoeveelheid koekoeken met 72% achteruitgehold. Om achter de ware reden te komen waarom deze vogelsoort zo hard is gedecimeerd, heeft de British Trust for Ornithology (BTO) vijf koekoeken geringd met een zender. Zodoende kunnen de vogels, via de satelliet, worden gevolgd als zij naar Afrika vliegen om daar te overwinteren. De onderzoekers gingen ervan uit dat de tags gedurende twee tot drie jaar gegevens zouden doorsturen. Van de vijf geringde koekoeken is Chris, na vier jaar, nog de enige die continu gegevens doorspeelt naar de biologen. Zo weten de wetenschappers dat Chris sinds 25 oktober jongstleden overwintert in de regenwouden in Congo.
De ornithologen zijn zeer verheugd over de gegevens die zij verkrijgen via Chris. Op deze manier ontdekken ze welke gevaren een koekoek onderweg moet doorstaan om van Afrika naar Groot-Brittannnië te vliegen.
Chris Hewson, wetenschapper bij het project van BTO:
“Hij overleefde zandstormen, hagelbuien, een bijzonder koude en natte zomer, roofvogels boven de Middellandse Zee en in de regenwouden en is al zeven keer de Sahara overgestoken sinds wij hem volgen. Wij kruisen iedere keer onze vingers weer in de hoop dat hij in de lente terugkeert.”
Ook Chris Packham, tv-presentator, is trots op ‘zijn’ vogel.
“Chris verdient een medaille voor de kennis die hij met ons heeft gedeeld op het gebied van vogeltrek. Het is een bijzondere vogel.”
Maar de manier waarop de BTO het publiek, via de nieuwste technologie, laat meekijken in het leven van een koekoek is net zo bijzonder. Via de satelliet kan iedereen meegenieten van het alledaagse leven van meerdere koekoeken.
Je kunt Chris, en vijftien andere koekoeken, volgen op de website van BTO.
Bron ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven