Koeien hebben een unieke stem en kletsen met elkaar over hoe ze zich voelen. Dit blijkt uit een wetenschappelijke studie van de Universiteit van Sydney die is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.
In het onderzoek zijn 333 koeienstemmen opgenomen en geanalyseerd. Hieruit bleek dat de koeien allemaal een unieke, eigen stem hebben en de toonhoogte van die stem veranderen aan de hand van hun emoties. Volgens Alexandra (Ali) Green, de hoofdauteur van de studie, was het de eerste keer dat het gelukt is om overtuigend bewijs te leveren voor deze bijzondere eigenschap. Toch was zij zelf niet verbaasd:
“Koeien zijn sociale en vriendelijke dieren. In zekere zin is het niet verwonderlijk dat ze hun individuele identiteit gedurende hun hele leven laten gelden.”
Google Translate voor koeien
Cameron Clark, universitair hoofddocent bij de Universiteit van Sydney, zegt over het onderzoek:
“Ali’s onderzoek is echt inspirerend. Het is alsof ze een Google Translate voor koeien bouwt.”
Ali Green vertelt over haar onderzoek in dit filmpje. Green:
“De koeien in de kudde hebben allemaal verschillende persoonlijkheden. Er is één dame, die houdt niet op met praten!”
Individuele taal
Uit eerder onderzoek bleek al dat koeien op een unieke, individuele manier met hun kalfjes communiceren. Dit nieuwe onderzoek voegt daaraan toe dat koeien hun unieke manier van loeien gedurende hun hele leven behouden en onderling met elkaar gebruiken om emoties over te brengen. Ze gebruiken hun stem om contact te houden en opwinding, betrokkenheid of leed te delen met hun soortgenoten. Zo praten ze met elkaar wanneer ze in hun seksueel actieve periode zitten, wanneer ze op voedsel wachten en wanneer ze gescheiden worden gehouden van de kudde. Green:
“Ze hebben allemaal heel verschillende stemmen. Zelfs zonder naar ze te kijken, weet ik alleen op basis van haar stem al welke koe in de kudde een geluid maakt.”
Green hoopt dat haar onderzoek boeren zal helpen om zich aan te passen aan de emotionele toestand van hun vee en met het verbeteren van dierenwelzijn.
Steeds meer bekend
We komen de laatste jaren steeds meer te weten over de wijze waarop dieren met elkaar en met mensen communiceren. Uit een onderzoek uit 2018 bleek al dat de manier waarop dieren onderling communiceren niet veel verschilt met die van mensen. Waar vroeger het ‘om de beurt praten’ als typisch menselijk werd beschouwd, weten we nu dat dieren dit ook doen.
Wie weet kunnen we in de toekomst écht met dieren van gedachten wisselen. Als je kijkt naar Stella, de hond die mensentaal praat met haar baasjes via een geluidsbord, zou dat moment niet eens ver in de toekomst hoeven te liggen.
Bron:
- The Independent
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel