Jaarlijks raken er naar schatting zo’n 12.000 koeien gewond, 4.000 zelfs dodelijk, doordat ze blik binnenkrijgen van afval dat rondzwerft in bermen en weilanden. De verwondingen die ontstaan door het blik in de maag doen de koeien veel pijn. Veehouders zijn het zat en pleiten voor de invoering van statiegeld op blik.
Veehouder Niels Wassenaar in Leusden heeft er ervaring mee: voorbijgangers die blikjes van zich af gooien in de berm. Vervolgens rijdt de maaimachine erover, die het blik in stukken hakt en die losse stukjes blijven achter in het gras. De koeien krijgen het blik binnen en de gevolgen zijn desastreus. De scherpe stukken beschadigen de maag en andere organen. Veehouder Wasssenaar heeft zelfs een van zijn 75 koeien moeten laten inslapen, doordat ze een scherp stuk blik in haar maag had.
“De koe werd heel ziek en had zoveel pijn dat de veearts haar moest euthanaseren.”
Bij boerin Eline Vedder overleden in een week tijd zelfs drie koeien door versnipperde frisdrank- en bierblikjes in het gras. Uit de autopsie uitgevoerd op een van de dieren bleek dat de koe stukjes metaal en aluminium in haar maag had. Eline Vedder:
“Er was maar één conclusie mogelijk: scherven van drankblikjes.”
Hout of plastic
De medische term voor het verschijnsel is ‘scherp-in’. Dierenarts Leen Stam moet een aantal keer per maand ingrijpen bij koeien, die lijden aan scherp-in.
“Vaak staat een koe met een kromme rug en is de mest slecht verteerd, dus daar kunnen we het uit afleiden.”
Behalve blik kunnen scherpe stukken hout of plastic ook boosdoeners zijn.
Statiegeld
Wageningen Universiteit en Research schat dat het jaarlijks gaat om 12.000 koeien, die letsel oplopen door het eten van blik. 4.000 koeien overlijden eraan. Melkveehouders en veeartsen pleiten daarom voor het invoeren van statiegeld op blik, in de hoop dat er zo minder afval in hun weiland terechtkomt.
De organisatie Recycling Netwerk wil al langer statiegeld op blikjes. In bijvoorbeeld Frankrijk, waar statiegeld op blik is ingevoerd, is het zwerfafval duidelijk verminderd.
Tom Zoete van Recycling Netwerk:
“Onderzoek laat zien dat er zeventig tot negentig procent minder in de natuur terechtkomt als er statiegeld op drankblikjes zit. Mensen hebben dan toch minder snel de neiging het blik in de natuur te gooien, omdat zo’n blikje dan ineens waarde heeft.”
Bronnen:
©Animals Today
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?