Dieren hebben, net zoals mensen, unieke kenmerken die gebruikt kunnen worden om onderscheid tussen individuen te maken. Zo hebben honden en varkens unieke neusafdrukken en is het strepenpatroon van elke tijger anders. Rugvinnen van dolfijnen en walvissen worden naarmate de dieren ouder worden uniek door beschadigingen. Dit helpt onderzoekers de dieren te identificeren. Mensen kunnen geïdentificeerd worden dankzij hun vingerafdrukken: verrassend genoeg blijkt ook de koala een patroon in zijn vingertoppen te hebben.
De mens heeft onder andere als uniek kenmerk zijn/haar persoonlijke vingerafdruk. En ook onze nauwe verwanten, de gorilla en chimpansee, laten hun eigen vingerafdrukken achter. Maar er is nog een dier met een heel specifiek patroon in zijn vingertoppen; de koala. En wat helemaal bijzonder is, koala-afdrukken zijn vrijwel identiek aan die van mensen.
Koala’s zijn de enigen niet-mensachtigen met unieke vingerafdrukken. Andere buideldieren zoals wombats en kangoeroes hebben deze niet. Hierdoor lijkt het erop dat de vingerafdrukken van koala’s recentelijk en onafhankelijk zijn geëvolueerd. De verklaring hiervoor is volgens wetenschappers wel dicht bij mensachtigen te vinden. De overeenkomst tussen mensachtigen en koala’s is namelijk ‘grijpen’. Zowel mensachtigen als koala’s grijpen naar objecten. De oorsprong van vingerafdrukken is daarom het beste uit te leggen als een biomechanische aanpassing van grijpen, waardoor er precies aangevoeld kan worden hoeveel druk en kracht er nodig is. Daarnaast geven vingerafdrukken meer grip.
Eeuwenlang hebben wetenschappers intensief gedebatteerd over het doel van vingerafdrukken. Het antwoord lag al die tijd in de vingertoppen van een klein, grijs buideldier.
Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?