Al sinds enkele jaren worden in Nederland Garra rufa visjes, ook wel knabbelvisjes genoemd, bedrijfsmatig voor een spa behandeling (sanus (of sanitas) per aquam = gezond(heid) door water) in wellness centra, sauna’s, pedicurepraktijken en schoonheidssalons gehouden om allerlei huidziekten van mensen te genezen. De visjes verwijderen de huidschilfers hetgeen volgens de bedrijven een geneeskrachtige werking op de huid uitoefent. Ze worden hiertoe in een soort aquarium ondergebracht waarin de patiënten hun voeten of handen laten hangen zodat de visjes hun werk kunnen doen.
De knabbelvisjes moeten hun werk helaas onder voor hen zeer onnatuurlijke omstandigheden verrichten. De visjes komen van nature voor in het Midden-Oosten, waar ze leven in warmwaterbronnen, rivieren en poelen waar van alles te beleven valt. De aquaria echter, waarin ze worden opgesloten, vormen voor deze dieren een volkomen onnatuurlijke steriele omgeving: een kale bak met helder schoon water, hooguit met wat fijn zand op de bodem. De visjes houden erg veel van algen en andere planten, maar die krijgen ze daar meestal niet te eten in verband met de hygiëne of omdat dat te lastig is.
De Garra rufa visjes worden in zeer grote hoeveelheden gekweekt en kosten slechts rond 1 euro per stuk. Een kweker van deze visjes schrijft op zijn site dat ze direct leverbaar zijn en dat bestellingen tot 20.000 stuks geen probleem opleveren. Het gaat dus om zeer grote aantallen vissen.
Hoe lang de Garra rufa visjes het in die kale bakken uithouden, is niet bekend. Het is wel duidelijk dat hun huisvesting en verzorging in ieder geval veel te wensen overlaten.
In België is onlangs een rapport van de Hoge Gezondheidsraad over deze therapie gepubliceerd. Het rapport concludeert dat wetenschappelijk niet is aangetoond dat deze therapie effectief is en dat er daarom geen reden bestaat ‘om een praktijk te rechtvaardigen die voor de vissen een bron van stress betekent’. De Hoge Gezondheidsraad merkt verder op dat er een ‘bijkomend advies van de Raad voor Dierenwelzijn in verband met de veroorzaakte stress’ dient te worden ingewonnen (p.2).
In een groot aantal Amerikaanse staten en Canadese provincies is deze therapie om diverse redenen, waaronder dierenwelzijn, verboden.
Wij zullen dit onder de aandacht van de staatssecretaris voor Dierenwelzijn, mevrouw Sharon Dijksma, brengen.
Ton Dekker
Voorzitter Vissenbescherming
©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Ton Dekker
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Ton Dekker, volgens mij ben ik het helemaal met je eens.
Daar had ik al die tijd al zo een naar gevoel over dat het mij niks verbaast dat je hier mee komt.
Hier moet eens goed naar gekeken worden.
Dank voor het bericht.