Een nieuw onderzoek laat zien dat de zeevogels niet bestand zouden zijn tegen de hedendaagse klimaatverandering. Waar pinguïns ooit de koploper van de evolutie waren, staat deze diersoort nu op de lijst van bedreigde diersoorten.

klimaatverandering
Klimaatverandering zorgt voor uitsterving pinguïns | Foto: Pixabay

Tijdens de Krijt-Paleogeen massa-extinctie verdween een gigantische groep dinosaurussen van de aarde. Deze massale uitsterving zorgde er zodoende voor dat andere, kleinere diersoorten meer ruimte kregen. In deze vernieuwende tijden, zo’n 66 miljoen jaar geleden, grepen pinguïns hun kans. Snel pasten zij hun manier van leven aan en verspreidden ze zich over de zuidelijke atmosfeer van onze aardbol.

Snelle aanpassingen

Verschillende klimaten vragen om verschillende vaardigheden. De pinguïn ontwikkelde zwemvliezen, waterdichte veren, een dikke huid en vet om zichzelf te kunnen harnassen tegen de nieuwe leefomgeving. Door zijn onderwaterzicht en zuurstofcontrole werd de zeevogel bovendien meester van de zee. Daardoor is de aanwezigheid van pinguïns in Brazilië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland niet meer weg te denken. In deze gebieden zijn er zelfs nieuwe pinguïnsoorten ontstaan. Maar allemaal hebben zij dezelfde, definieerbare eigenschappen. En juist die eigenschappen brengen ze nu in de problemen.

Strijd tegen evolutie

Op de wereld leven er achttien verschillende pinguïnsoorten. Hiervan zijn er tot op heden negen erkend als bedreigd of kwetsbaar door de International Union for the Conservation of Nature (IUCN). De resterende helft staat er niet veel beter bij. “Vanwege de afname in evolutie lijken moderne pinguïns minder goed toegerust om deze snelle veranderingen in het milieu te overleven dan oude pinguïns”, zegt Vanesa De Pietri, een vogelpaleontoloog aan de Nieuw-Zeelandse Universiteit van Canterbury. Daniel Ksepka, een aviaire paleontoloog in het Bruce Museum in Greenwich in Connecticut vertelt:

“Hedendaagse pinguïns hebben een heel ander lichaamsplan en levensstijl dan die van hun voorouders.”

Door hun specifieke, lichamelijke veranderingen staan zij met 0-1 achter.

Verleden voorspelt toekomst

Het onderzoek naar evolutie, is niet makkelijk. Driekwart van de pinguïnsoorten is in de afgelopen decennia uitgestorven. Als gevolg hiervan wordt onderzoek voornamelijk gedaan met de fossielen van de onbekende voorouders van de hedendaagse pinguïn. Door meerdere datasets en onderzoeken met elkaar te vergelijken krijgen de wetenschappers een beter beeld van de evolutie van de afgelopen miljoenen jaren. Door deze vernieuwende informatie kunnen zij bovendien beter voorspellen hoe het in de komende jaren met de zeevogels zal verlopen.

Niet snel genoeg

Klimaatverandering is de grootste vijand voor de ontwikkeling van de pinguïn als soort. In de geschiedenis van de zeevogel is te zien dat deze diersoort het steeds moeilijker kreeg. Het dier krijgt namelijk te maken met afbrekende ijskappen en stijgende temperaturen over de hele aarbol. De eens zo snel aangepaste zeevogel, kan ten slotte het snel veranderende klimaat niet aan.

Bronnen:

  • National Geographic (1, 2)

©AnimalsToday.nl Maury Senden