Van vogelzang tot burlende herten, naar stadslawaai en ruisende watervallen. Geen geluid zo gek of Bryan Pijanowski wil het in een jaar tijd allemaal gaan opnemen. Om dat doel te bereiken reisde hij de hele wereld rond om op zoveel mogelijk plaatsen microfoons op te stellen. Aan de hand van de opgenomen geluiden wil hij een geluidsbeeld krijgen van de klimaatverandering op aarde.
Dat omgevingsfactoren van invloed zijn op dieren is bekend. Zo zingen vogels langs een snelweg aanzienlijk harder dan op het platteland om maar boven het verkeerslawaai uit te komen. Met die insteek wil Pijanowski, ecoloog aan de Amerikaanse universiteit van Purdue in Indiana, naar de wereld gaan luisteren. Maar hij richt zich volledig op veranderingen in geluiden waaraan de opwarming van de aarde ten grondslag ligt en de daaruit voortkomende klimaatveranderingen.
Al in de jaren ’60 deed de Amerikaanse muzikant Bernie Krause iets soortgelijks, aanvankelijk om soundtracks op te nemen voor films. Maar geleidelijk aan breidde het opnemen van natuurlijke geluiden zich uit naar wetenschappelijk onderzoek. In 1988 nam Krause een jaar lang de geluiden op van een bos in Sierra Nevada. Het bos werd in die periode gekapt en dat was duidelijk te horen in de verandering in de omgevingsgeluiden: het werd stiller naarmate er meer bomen verdwenen. Op dezelfde manier zullen de soundscapes van gebieden veranderen naarmate het klimaat verandert.
Een medewerker van het Global Soundscapes Project omschrijft het onderzoek als volgt:
“Met een stethoscoop komt een dokter tien verschillende dingen over je hart te weten. Wij houden een stethoscoop tegen de natuur en luisteren naar de hartslag van het milieu.”
Toch zal soundscape-ecoloog Bryan Pijanowski nog een flinke tijd geduld moeten hebben, want dergelijke veranderingen in omgevingsgeluid zijn niet altijd binnen een jaar waar te nemen. Daarom kan iedereen meedoen aan zijn project, door met de speciaal ontwikkelde app ‘Soundscape Recorder’ van het Global Soundscapes Project zelf geluiden op te nemen, zodat er de komende jaren voldoende vergelijkingsmateriaal verzameld wordt. Het project startte op Earth Day (22 april) en inmiddels hebben tienduizenden mensen zich aangemeld om zelf een steentje bij te dragen. Dus wie wil kan naar hartenlust de tuin met zingende merels, brommende hommels of zoemende muggen gaan opnemen, dan wel de branding van de Noordzee of gewoon de mengelmoes van stadsgeluiden.
Bekijk hieronder een timelapse van Soundscapes als voorbeeld:
Bronnen: Global Soundscapes, AD ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Zie ook de vervuiling van vliegtuig strepen die maar blijven hangen, condens strepen zijn zo weg, maar dit niet.