Schade door klimaatverandering gaan Latijns-Amerika en de Caraïben rond het jaar 2050, 80 miljard euro per jaar kosten. Dat zijn de uitkomsten van onderzoek gepresenteerd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Dit rapport wordt tevens gepresenteerd op de Rio+20 top volgende week in Rio de Janeiro, Brazilië.
Het advies is dan ook te investeren in oplossingen om de gevolgen van klimaatverandering op te kunnen vangen. Om de zogenaamde emissie curve in positieve zin te beïnvloeden zijn echter grotere investeringen nodig. Investeringen die ontbossing tegen moeten gaan en de uitstoot van CO2 aanzienlijk moet verminderen. Walter Vergara, die het onderzoek leidt, zegt:
“To prevent further damages, adaptation is necessary but not enough. Bolder actions are needed to bend the emissions curve in the coming decades.”
Het zijn grote bedragen die gepompt moeten worden in een gebied wat onderontwikkeld is, iets waar Pablo Gutman van het WWF (milieu en economie) over zegt:
“Yes, spending $110 billion a year for a region that faces major development challenges is not an easy proposition. However, this would also bring about major benefits such as improved food and energy security; people would have healthier lives in cleaner environments.”
Walter Vergara voegt hier aan toe dat dit op de lange termijn de beste manier is om ervoor te zorgen dat Latijns-Amerika en de Caraïben op een duurzame manier kunnen groeien en verder ontwikkelen.
Latijns-Amerika en de Caraïben zijn slechts verantwoordelijk voor 11% van de totale emissie, die opwarming van de aarde tot gevolg heeft. Echter is deze regio extra gevoelig voor de gevolgen van die klimaatverandering, omdat de mensen daar bijzonder afhankelijk zijn van natuurlijke hulpbronnen.
Bron ©PiepVandaag.nl