Klimaatverandering speelde een belangrijke rol bij de recente verwoestende megabranden in Los Angeles, Verenigde Staten. Dit bevestigt wetenschappelijk onderzoek van het collectief World Weather Attribution (WWA). De kans op warm en droog weer met harde wind – het soort omstandigheden dat de verwoestende branden veroorzaakten – is door klimaatverandering zo’n 35 procent hoger.

megabranden
Kat Carrot Cake is inmiddels weer thuis | Screenshot Pasadena Humane on YouTube

In de heftige branden rondom Los Angeles kwamen de afgelopen weken ongeveer 30 mensen om het leven. Meer dan 10.000 huizen werden verwoest. De branden braken begin januari uit en grepen in hoog tempo om zich heen. Meer dan 90.000 omwonenden werden opgeroepen om hun huizen te verlaten. Park Williams is hydroklimatoloog aan de Universiteit van Californië en schreef mee aan het onderzoek:

“Alle elementen waren aanwezig voor een natuurramp.”

Megabranden treffen ook wilde dieren

De verwoestende branden hebben grote gevolgen voor wilde dieren, zoals de beren, bergleeuwen, eekhoorns en andere wilde dieren die in deze gebieden leven. Hoewel sommige dieren kunnen vluchten, zijn veel soorten niet in staat om aan de vlammen te ontsnappen, vanwege hun beperkte mobiliteit en specifieke habitatvereisten. De dreiging komt van verschillende fronten: directe sterfte door de vlammen, verlies van kritieke habitat en voedselbronnen en ademhalingsproblemen door rookinhalatie.

megabranden
Branden in de Palisades | Foto: publiek domein

Het nieuwe onderzoek van WWA richtte zich op de omstandigheden die kunnen leiden tot gevaarlijke vuurzeeën en megabranden. De auteurs schrijven onder andere dat het seizoen van de bosbranden in LA langer wordt, terwijl de regens die de branden normaal gesproken blussen, zijn afgenomen. In de maanden voor de branden viel in het gebied nauwelijks regen. Dit komt overeen met de algemene trend die wordt veroorzaakt door klimaatverandering: de winters worden daar vaker droog, waardoor de kans toeneemt dat er een brand uitbreekt tijdens sterke rukwinden. Deze winden kunnen kleine brandjes veranderen in dodelijke inferno’s. Dr. Clair Barnes van het Imperial College in London, en hoofdauteur van het onderzoek, schat de risico’s hoog in:

“Zonder een snellere transitie weg van fossiele brandstoffen die de planeet opwarmen, zal Californië heter, droger en meer ontvlambaar worden.”

Volgens de auteurs is het slechts een kwestie van een paar jaar voordat de verbrande gebieden weer begroeid zijn en daarmee een groot risico vormen voor nieuw oplaaiend vuur.

Klimatologische zweepslag

Het nieuwe onderzoek bouwt voort op eerder onderzoek waarin een verband werd gelegd tussen de bosbranden en wat een klimatologische “zweepslag” wordt genoemd. Daarmee wordt het fenomeen bedoeld dat klimaatverandering ervoor zorgt dat zeer natte en zeer droge periodes elkaar opvolgen. Als dat gebeurt, neemt de kans op bosbranden sterk toe. Het natte weer bevordert namelijk eerst de groei van gras en struiken die vervolgens de brandstof worden voor de branden. Zo’n klimatologische ‘zweepslag’ is hier ook aan de orde: Californië had voor deze droge winter juist twee extreem natte winters achter de rug.

Pasadena Humane caring for 300+ animals amid Eaton Fire evacuation

Anyone who finds injured wildlife can contact Pasadena Humane’s Wildlife Center helpline at 626-344-1129.

www.nbclosangeles.com/news/local/p…

[image or embed]

— cleanwatr 💙 (@cleanwatr.bsky.social) 9 januari 2025 om 16:10

Het WWA wordt wereldwijd erkend voor hun studies die extreem weer koppelen aan klimaatverandering. De onderzoekers maakte gebruik van klimaatmodellen en statistische methoden in combinatie met waarnemingen. De wetenschappers benadrukken dat deze bosbranden een zeer complex fenomeen zijn.

Bosbranden en opwarming

Het WWA onderzocht eerder 26 extreme gebeurtenissen in 2024 en ontdekte dat klimaatverandering bijdroeg aan de dood van meer dan 3700 mensen wereldwijd en miljoenen mensen uit hun huizen dreef. De auteurs schreven toen:

“Naarmate de planeet opwarmt, overheerst de invloed van klimaatverandering steeds meer andere natuurlijke fenomenen die het weer beïnvloeden.”

Bronnen:

Bosbranden Los Angeles: opvangentra zitten vol dieren

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee