Door het tempo waarmee de aarde opwarmt, worden insectenpopulaties gedwongen zich te verplaatsen en aan te passen. Onderzoekers dachten dat insecten zich gemakkelijk zouden aanpassen aan klimaatverandering, maar dat blijkt na recent onderzoek niet zo te zijn. Bij een opwarming van 3,2 graden Celsius van de aarde zal de helft van de insectensoorten de helft van hun bewoonbare stukje aarde verliezen. De insectenwereld raakt uit balans.

Klimaatverandering brengt insectenwereld uit balans
De morgenrood vlinder (Lycaena virgaureae) leeft alleen in de Alpen, het Centraal Massief en de Pyreneeën | Foto: Algirdas/Wikipedia

Een realistisch scenario want onderzoekers verwachten dat de aarde aan het einde van de eeuw 3,2 graden Celsius is opgewarmd. Insecten hebben het hierdoor juist moeilijker dan dieren en planten. Niet alleen verliezen ze een groot stuk leefgebied, maar ze lopen ook tegen bestaande problemen aan zoals het gebruik van pesticiden.

Tekort aan voedsel

Sommige insecten kunnen zich prima verplaatsen en zich aanpassen aan de klimaatveranderingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan libellen, vlinders en motten. Bestuivers zoals bijen en vliegen kunnen zich over het algemeen echter minder goed verplaatsen over lange afstanden. Dit heeft ook invloed op gewassen. Boeren zullen meer moeite moeten doen om voedsel te verbouwen. Niet alleen door een gebrek aan verstuiving, maar ook omdat grote stukken land ongeschikt worden bij een toename van 3 graden Celsius of meer van de aarde.

Klimaatverandering brengt insectenwereld uit balans
Glimworm | Foto: Basile Morin/Wikipedia

Uitsterving

Uit het onderzoek blijkt dat verschillende insectensoorten onder vuur komen te leggen. De Arctische hommel komt voor in het noordelijk uiteinden van Alaska, Canada, Scandinavië en Rusland. Deze insectensoort kan temperaturen overleven van rond het vriespunt. Door de klimaatverandering zal deze soort echter uitsterven rond 2050. Ook alpenvlinders, die afhankelijk zijn van slechts een of twee planten op grote hoogte, komen ook in nood. In het Verenigd Koninkrijk is het aantal glimwormen sinds 2001 met driekwart gedaald. De grootste boosdoener is de klimaatcrisis.

Klimaatverandering brengt insectenwereld uit balans
Zijdebij | Foto: Willem Berents/Wikimedia

Gematigd klimaat

Volgens Frank Johansson, academicus aan de Zweedse universiteit van Uppsala, komen niet alleen insecten in extremere klimaten in de problemen:

“Insecten in gematigde streken kunnen net zo bedreigd worden door klimaatverandering als insecten in de tropen.”

Dat blijkt ook uit een onderzoek van de universiteit van Ottawa in 2020. Het toont aan dat de hommelpopulatie in Noord-Amerika bijna is gehalveerd en in Europa met 17 proces is afgenomen. Dave Goulson, ecoloog aan de universiteit van Sussex:

“In de toekomst zal klimaatverandering de nagel aan de doodskist zijn voor heel wat insecten die al in veel kleinere aantallen aanwezig zijn.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Annebelle Nooteboom