Als kind leren we het al: sommige dieren zijn nachtdieren en andere zijn dagdieren. Waar valt een steenbok dan onder? Waarschijnlijk zegt iedereen nu dagdieren, maar dat is langzaam aan het veranderen. En dit heeft allemaal te maken met klimaatverandering.

steenbok
Klimaatverandering dwingt steenbok tot nachtelijke levensstijl | Foto: publiek domein

Onderzoekers van de Universiteit van Sassari in Sardinië hielden de activiteit van steenbokken in de Alpen in de gaten. Het onderzoek vond plaats in de maanden mei tot en met oktober en liep van 2006 tot 2019. De uitkomst liet iets verrassends zien. Op hetere dagen waren de steenbokken meer actief ’s nachts, wanneer zij doorgaans slapen. Misschien klinkt dit niet zo vreemd, wij tuinieren liever ook niet op het hoogtepunt van een zomer dag. Echter zijn er daadwerkelijk redenen dat dit nadelige gevolgen kan hebben voor de dieren.

steenbok
Steenbokken zijn van nature dagdieren | Foto: publiek domein

Slecht voor gezondheid steenbok

De steenbok is in het geheel niet gewend om ’s nachts naar eten te moeten zoeken. De onderzoekers verwachten dat zij moeilijker in het donker de steile en rotsige bergwanden kunnen navigeren. Daarnaast is het lastiger om in het donker eten te vinden. Dit kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid en de onderlinge dynamiek van de populatie, vrezen de onderzoekers. Dit allemaal gezegd hebbende, in het donker dreigt nog een veel groter gevaar. Dr Francesca Brivio, die aan het onderzoek werkte waarschuwt voor roofdieren:

“Een verschuiving naar nachtelijke activiteit zal ook hun (de steenbokken) overlap met nachtelijke roofdieren vergroten.”

Wolven vormen een bedreiging voor steenbokken en de wolf is vooral ’s nachts actief. Steenbokken gaan wolven van oudsher uit de weg door overdag hun ding te doen, wanneer de wolven minder actief zijn. Overdag kunnen zij de wolven ook beter zien. Maar de nacht is het domein van de wolven.

steenbokken
Steenbokken in onderling gevecht | Foto: publiek domein

Gevolgen

Er komen nu verschillende vergelijkbare onderzoeken uit die hetzelfde gedrag laten zien. Blijkbaar weegt de nood om de hitte te ontwijken echt zwaarder dan het uit de weg gaan van roofdieren. Als meer dieren deze strategie toepassen, heeft dat overigens ook (minder nadelige) gevolgen voor de dierentellers onder ons, zowel hobby-tellers als de onderzoekers. Dagdieren telt men traditioneel overdag en dat wordt een stuk lastiger als die opeens ’s nachts meer actief zijn. Onderzoekers zullen nieuwe technieken moeten inzetten om te tellen wat zij voorheen gewoon met het blote oog konden.

Zo blijkt weer een onverwacht gevolg van de klimaatcrisis. Terwijl wij uitzoeken hoe ermee om te gaan, zijn dieren daar dus net zo hard mee bezig.

Bron:

Onderzoek bewijst dat ijsberen onder klimaatverandering lijden

©AnimalsToday.nl Thomas Prins