Ontwikkelingslanden worden het meest bedreigd door klimaatverandering. Zo behoort Chili tot de tien meest aangetaste landen als gevolg van meteorologische veranderingen in 2015. Dit is veroorzaakt door zware regen in het noorden van het land in maart van afgelopen jaar. Het water van de rivieren Copiapó en El Salvador stroomde over dorpen en steden en veroorzaakte de dood van 28 mensen, meer dan 3000 menselijke slachtoffers en veel dieren. Chili en andere landen in Latijns-Amerika en Afrika worden ernstig bedreigd door klimaatverandering.
Volgens Roberto Rondanelli, docent geofysica en onderzoeker van het Centrum voor Wetenschap en Meteorologie aan de Universidad de Chile, wordt de regen steeds zwaarder door de opwarming van de aarde:
“Wanneer de temperatuur van de aarde stijgt, neemt het waterniveau in de atmosfeer toe, waardoor stormen krachtiger en regens zwaarder worden.”
Dit proces kan niet voorspeld worden volgens Rondanelli. Uit onderzoek blijkt dat de neerslag zwaarder wordt en dit heeft direct invloed op aanslibbing en overstromingen.
Tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties COP 22 in Marrakesh, Marokko, van 7 t/m 18 november 2016, werd de Global Climate Risk Index gepresenteerd. Dat is een rapport dat samengesteld is door de Duitse instelling Germanwatch. Het onderzoek geeft een overzicht van landen die bedreigd zijn door klimaatverandering.
Ontwikkelingslanden meest kwetsbaar
Volgens het rapport zijn de ontwikkelingslanden het meest kwetsbaar voor klimaatverandering. Sönke Kreft, onderzoeker van Germanwatch, stelde het volgende:
“In 2015 was Afrika het grote slachtoffer van overstromingen.”
Op de eerste plaats staat Mozambique en op de derde plaats staat Malawi op de lijst. Ghana en Madagaskar komen op de achtste plaats te staan.
Het rapport bevat ook een analyse van de periode 1996-2015 waarin duidelijk gesteld wordt hoe extreme weersomstandigheden direct invloed hebben op Latijns Amerika; Honduras, Haïti, Nicaragua en Guatemala zijn onder andere de landen die het meest getroffen zijn door klimaatverandering in de laatste twintig jaar.
Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
En wat doet onze media, steeds meer programma,s uitzenden met flut koks die laten zien hoe je zoveel mogelijk dierenlijken moet vreten en het liefs ook steeds vreemdere diersoorten, van miniscule slakjes tot de blauwe vinvis, de mens moet alles vreten, want de mens is de baas op deze planeet en dat moeten alle andere dieren weten ook.
Je mag je hier in Nederland kok noemen als je een lijk kunt braden, maar verder weten ze helemaal niets van voeding, vandaar ook het reclame spotje van een befaamde chefkok die heel goed kan koken, maar toch multivitaminen nodig heeft.
En de mens gaat maar door met de aarde steeds verder te vernietigen. Ook al weten we al lang wat we moeten veranderen om een gezonde leefbare aarde te behouden, we doen het nog steeds niet! En dan zijn er ook nog de “helden” als Trump en Wilders die hardnekkig rond blijven schreeuwen dat het allemaal onzin is en dat er niets aan de hand is.