De uitkomsten van een recentelijk gepubliceerd onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Science laten zien dat één op de zes soorten zal uitsterven wanneer overheden niet snel op gaan treden om de CO2-uitstoot in te perken.
Wanneer er niets gedaan wordt aan de uitstoot en de temperatuur uiteindelijk met 4 graden zal stijgen, zal 16% van alle plant- en diersoorten verloren gaan. Vooral soorten in Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland blijken kwetsbaar. Daar zijn de leefgebieden vaak klein, soorten uniek voor dat gebied en is er geen gemakkelijke uitweg om te ontkomen aan hittegolven, droogtes en overstromingen. Hetgeen vaker zal voorkomen als gevolg van de temperatuurstijging.
Marc Urban, die het onderzoek uitvoerde, zegt:
“Het verlies van soorten zullen invloed hebben op onze economie, onze cultuur, onze voedselzekerheid, onze gezondheid. We moeten optreden.”
Urban vervolgt over hetgeen hem het meest heeft verbaasd:
“Het meest verrassende is misschien dat het risico op uitsterven niet gewoon toeneemt bij een temperatuurstijging, maar versnelt.”
Zo zou een temperatuurstijging die beperkt blijft tot twee graden leiden tot een risico van uitsterven van 5,2%, terwijl vier graden leidt tot een exponentiële toename van dat risico tot 16%.
Parijs
Eind november vindt in Parijs de klimaattop COP21/CMP11 plaats. Het is de bedoeling dat dan en daar een nieuw wereldwijd klimaatverdrag tot stand komt, de opvolger van het Kyoto Protocol uit 1997. In dat verdrag zal onder andere de te volgen lijn met betrekking tot CO2-uitstoot komen vast te staan. Hopelijk wordt er goed gekeken naar rapporten als deze en prioriteit gegeven aan zorg voor de toekomst. Tot nu toe verliepen de klimaattoppen in aanloop naar Parijs en het nieuwe verdrag moeizaam. De verwachting is dan ook niet dat temperatuurstijging beperkt zal kunnen blijven tot “de veilige grens” van twee graden.
Bronnen: Nieuwsblad.be, TheVerge.com & TheGuardian.com ©PiepVandaag.nl