De kleur van de witte tijger is een gevolg van een mutatie in een enkel gen. Dit blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Peking. Met dit onderzoek claimen de wetenschappers een einde te maken aan de speculatie dat de mutatie een genetische fout is die samenhangt met verschillende problemen.
Door het gemuteerde gen wordt de aanmaak van oranje en rode pigment onderdrukt. De witte tijger is wel gestreept, omdat zwart pigment wel wordt aangemaakt. Het gaat hier om hetzelfde gen dat voor kleurvariatie bij mensen zorgt.
De witte tijgers zijn alleen nog maar te zien in dierentuinen nadat in 1958 de laatste wilde witte tijger werd doodgeschoten. In dierentuinen hebben ze vaak te kampen met gezondheidsproblemen omdat de tijger door inteelt in stand gehouden wordt. Gevolgen hiervan zijn problemen met het zicht en misvormingen.
Volgens de onderzoekers hebben de kleur of genen van de tijger niets te maken met het feit dat de de witte tijger niet meer in het wild voorkomt. Zij wijten het uitsterven van het dier aan de jacht en het verlies de fragmentatie van het leefgebied: dezelfde redenen waarom ook andere tijgers steeds minder vaak voorkomen. Veel witte tijgers die ooit gevangen of doodgeschoten zijn, waren volwassen. Dit is voor de onderzoekers een reden om aan te nemen dat de witte tijgers in het wild prima zouden moeten kunnen overleven.
Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser