De kleinste en tegelijk ook zeldzaamste dolfijn ter wereld, de Maui dolfijn, wordt met uitsterven bedreigd. In de jaren zeventig waren er nog ongeveer 1500, inmiddels is dat aantal teruggelopen tot 55. Deze dolfijnsoort leeft ten westen, voor het kustgebied van het Noordereiland op zo’n 20 meter diepte, van Nieuw Zeeland.
Onder de kleine overgebleven populatie zijn nog maar 20 vrouwtjes die voor voortplanting zouden kunnen zorgen volgens de NABU International Foundation for Nature. De dolfijnen kunnen zo’n 20 jaar oud worden, maar vrouwtjes zijn pas vruchtbaar vanaf ergens tussen het 7e en 9e levensjaar en baren dan één kalf per iedere 2 tot 4 jaar. Dit zorgt ervoor dat groei erg langzaam gaat.
Visserij vormt de grootste bedreiging voor de dieren. Ze komen vaak in fijnmazige netten terecht en verdrinken. Ook sleepnetten zijn een regelrechte ramp voor de dolfijnen. NABU heeft dan ook opgeroepen visnetten te verbieden tot een diepte van 100 meter in de gebieden waar de dolfijnen leven.
Barbara Maas van de NABU zegt:
“Iedere dag dat deze dieren worden blootgesteld aan de aanwezigheid van visnetten in hun leefgebied draagt een risico met zich mee, wat we ons niet langer kunnen permitteren.”
Maui dolfijnen hebben een kenmerkende grijs, wit en zwarte tekening en een korte snuit. Ze zijn nauw verwant aan de Hectordolfijn. Beide diersoorten hebben een karakteristieke ronde, zwarte rugvin.
De Nieuw-Zeelandse overheid zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het zorg dragen voor het voortbestaan van de soort. Echter zijn maatregelen tot nog toe terughoudend geweest, wat verklaard wordt met de noodzaak balans zien te vinden tussen de verschillende factoren die een rol spelen hierbij, waaronder de impact op de lokale visserij door een verbod op gebruik van visnetten. Politiek getouwtrek is het resultaat.
Marien expert van de Victoria Universiteit van Wellington, Wayne Linklater zegt:
“Wanneer we de Maui dolfijnen verliezen, zal dat gevolgen hebben voor de complete voedselketen van de kustgebieden. We moeten begrijpen dat het verlies van deze soort enorme negatieve impact zal hebben op de economie, op de kwaliteit van ons milieu en op de beleving ervan.”
Wetenschappers en het NABU zijn niet de enige organisatie’s die zich het lot van het voortbestaan van de Maui dolfijn hebben aangetrokken, ook Sea Shepherd, via een email-actie en het WNF, via een petitie zetten zich in om de regering van Nieuw-Zeeland wakker te schudden.
Teken vooral mee!
Bron: Trouw.nl en Times Live ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Hier moet ook duidelijk ingegrepen worden voor deze leuke kleinste dolfijn soort geheel verdwijnt.
ben al jaren vrijwilleger bij SOS Dolfijn te Harderwijk en weet maar al te goed wat voor leuke zachtaardige dieren dit zijn.
Groeten Gerhard.