Uit een onderzoek in de Appalachen, een berggebied in het oosten van de Verenigde Staten, blijkt dat salamanders krimpen in een warmer wordend klimaat.
Wetenschappers bestuderen de populatie salamanders in dit gebied al sinds 1957. Uit analyses van het jarenlange onderzoek blijkt dat de helft van de gevangen salamanders, sinds de jaren ´80, gemiddeld acht procent kleiner is dan de exemplaren van vóór de jaren ´80.
Behalve dat de dieren kleiner zijn geworden, is ook de populatie geslonken. In eerste instantie was dit een raadsel voor de onderzoekers. Ziekte en het kleiner worden van het leefgebied werden uitgesloten. Wat zou dan wel de reden kunnen zijn? Uiteindelijk kwam een onderzoeker met een verklaring. Sinds de jaren ’80 zijn de dieren kleiner geworden. Kleinere dieren hebben meer vijanden. Doordat de salamanders kleiner zijn geworden, hebben zij ook minder prooidieren ter beschikking.
“Als je kleiner wordt, kun je eerder worden opgegeten door een groter dier en kun je zelf minder dieren opeten. Ook heeft het invloed op het succes van voortplanting. Groter is dus beter”, aldus Karen Lips, wetenschapster bij de Universiteit van Maryland.
De dieren die het meest beïnvloed worden, leven in aan de zuidkant van de Appalachen, op lage hoogte, zo bleek uit het onderzoek van Lips. Deze streek wordt steeds warmer, door het veranderende klimaat, en de hoeveelheid neerslag vermindert.
‘In een warmer klimaat zijn koudbloedige dieren kleiner dan in een kouder klimaat, zo stelt Lips.
Bron ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven