Comité Dierennoodhulp en Diervriendelijk Nederland hebben een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie (RCC), over de huidige reclameboodschap van de Dierenbescherming. De organisaties noemen de reclame ‘misleidend en in strijd met de waarheid’.

‘Reclameboodschap Dierenbescherming is misleidend’ | Foto: screenshot video Dierenbescherming/YouTube

In de reclame van de Dierenbescherming wordt de indruk gewekt dat dankzij 160 jaar Dierenbescherming konijn Snuffie niet meer als proefkonijn voor cosmetica wordt gebruikt en kuiken Pluisje niet meer in een kale kooi leeft, dankzij het legbatterijverbod.

Klacht ingediend bij RCC Reclameboodschap Dierenbescherming misleidend
‘Misleidend en onjuist’ | Foto: screenshot video Dierenbescherming/YouTube

Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp over de reclame van de Dierenbescherming:

“Beide beweringen kloppen niet, zijn onwaar en misleidend. Konijnen worden nog altijd voor akelige en pijnlijke proeven gebruikt ten behoeve van cosmetica en in Nederland zitten nog altijd ruim 4 miljoen legkippen opgesloten in kooien.”

Het gaat daarbij om de zogeheten ‘koloniekooien’, waarvan gezegd wordt dat ze het dierenwelzijn zouden dienen. Van de Werd:

“Wetenschappers zijn het erover eens dat deze kooikippen, die moeten leven in koloniekooien, net zo erg lijden als in de inmiddels verboden legbatterijkooien en ‘verrijkte’ kooien.”

.

Bekijk de gewraakte reclame hieronder:
.

Reclameboodschap Dierenbescherming ‘misleidend’

Comité Dierennoodhulp en Diervriendelijk Nederland wijzen erop dat er – ondanks een Europees verbod op dierproeven voor cosmetica sinds 2013 – nog wel ingrediënten zijn die ook in schoonmaakmiddelen voorkomen. Daarvoor geldt geen verbod op dierproeven, waardoor de woordkeuze in de reclameboodschap van de Dierenbescherming onvolledig en onjuist is. Van de Werd:

“De Dierenbescherming hoort mensen van de juiste informatie te voorzien en hen bewust te maken van het dierenleed dat nog steeds voorkomt.”

Op deze website staat meer over het verbod op dierproeven én de uitzonderingen daarop. Ook kun je opzoeken welke merken nog niet proefdiervrij zijn.

Bronnen:

RCC: Televisiecommercial ‘Boeren houden van koeien’ is misleidend

©AnimalsToday.nl BVR