Met grote verontwaardiging bekeken velen de undercoverbeelden vanuit Amerikaanse boerderijen met koeien of kippen die we onlangs plaatsten. En hoewel boeren in de intensieve veehouderij nogal eens geneigd zijn hun bedrijfstak te verdedigen door te zeggen dat het er in hun bedrijf echt veel beter aan toe gaat, zocht kippenboer Craig Watts juist contact met Compassion in World Farming (CIWF) om zijn verhaal te doen. Hij geeft zelf toe dat er niets natuurlijks en humaans is aan deze manier van kippen houden.
Een journalist van de New York Times, Nicholas Kristof, bekeek de video van CIWF en schreef:
“Mishandel een enkele kip en je loopt kans gearresteerd te worden. Mishandel je honderdduizenden kippen gedurende hun hele leven? Dat is de agrarische sector.”
Leverancier van kippenvleesproducten Perdue claimt in een promotievideo dat alle kippen die het bedrijf levert humaan zijn gefokt. Dit schoot boer Craig Watts in het verkeerde keelgat. Aangezien Perdue onder meer kippen van zijn bedrijf afneemt weet hij precies hoe het die dieren vergaat. En daar is niets humaans aan.
Om de lijdensweg van de kippen te laten zien nam hij een verrassende beslissing: hij nodigde Leah Garces van CIWF uit voor een interview en een kijkje in zijn stal. Perdue stelt eisen aan kippenboeren die ronduit wreed zijn, zo mag Watts zijn kippen bijvoorbeeld pertinent niet naar buiten laten terwijl hij dat wel zou willen. De kuikens, geleverd door Perdue, die in korte tijd uitgroeien tot plofkippen zien dus nooit zonlicht en lopen continu in de poep. Pootafwijkingen en een onnatuurlijk snelle groei zijn gemeengoed.In de eerste en laatste week van hun leven sterven er veel kuikens door ziektes, genetische afwijkingen en andere oorzaken waaronder verwondingen. Dat wordt gezien als ‘acceptabel verlies’. Aan het einde van hun leven zijn de kuikens zo onnatuurlijk fors dat ze amper op hun poten kunnen staan en hijgen vanwege oververhitting.
“Ik kan niet voor de kippen praten, maar op basis van wat ik zie zijn ze echt niet gelukkig. En ze zijn zeker niet gezond”, aldus Watts.
“Craig en ik realiseren ons dat we hetzelfde willen, namelijk een verandering in de industrie, en dat we hiervoor moeten samenwerken”, vertelt Leah Garces.
Watts zou zijn kippen liever op een natuurlijker manier houden, maar zegt contractueel gebonden te zijn aan de voorwaarden van Perdue.
Inmiddels heeft Watts bezoek gehad van vertegenwoordigers van Perdue, voor een ‘dierenwelzijnscontrole’. Watts vermoedt dat de producent zal impliceren dat de omstandigheden op zijn pluimveehouderij niet maatgevend zijn voor de boerderijen waar Perdue zaken mee doet, maar alleen aan hemzelf te wijten zijn.
Bekijk hier het interview met Craig Watts. Waarschuwing: schokkende beelden.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
10 Comments
Comments are closed.
Nou hj, mag ik je ook uit de droom helpen, hier in Nederland zijn ook geen regels, want er is niemand die ze controleerd en mocht je in de prijzen vallen, dan is de controleur ook nog eens je beste maatje, want boetes zijn er nooit.
Het is een fabel dat het hier beter geregeld is, als het beter is in sommige gevallen, dan is dat zo omdat de boer zelf op een humaner manier wil werken.
Als hier in Nederland gestopt zou worden met de veehouderij, dan zullen zeker veel mensen veel minder dierlijke eiwitten tot zich nemen, omdat daar een goede reden voor was.
Nou hj, stoppen lijkt mij een heel goed plan, misschien dat veel mensen dan eens hun hoofd uit het zand trekken.
De supermarkten zetten jullie onder druk, maar dat kunnen boeren ook heel snel omdraaien door gezamelijk te weigeren om nog op deze manier te produceren, maar helaas denken ook nog veel te veel boeren alleen maar aan geld en dieren zijn alleen producten waar ze wat aan verdienen.
Het is net zoals met vele andere dingen, de mens moet op 1 lijn staan tegenover de multinationals anders ga je het niet redden.
Jan, gewoon stoppen, en dan?
Dat is juist de kop in het zand steken, denk je echt dat door in NL of Europa te stoppen met bedrijfsmatige veehouderij, er 1 dier minder geproduceerd of gegeten wordt?
Keep on dreaming.
Juist door het hier op een gecontroleerde manier te doen MET stevige milieu en dierwelzijnsregels voorkom je verschrikkelijke omstandigheden in het buitenland.En neem van mij aan dat er in het buitenland(en niet eens zo ver hier vandaan) iets “andere”regels of controle zijn.Ik heb te veel gezien.
Ik zeg wij maken ALLEMAAL het verschil. Het product dat wij kopen staat ontzettend ver af van de realiteit. Maar Wij, de consumenten moeten willen zien wat er gaande is en inzien dat goedkoop te allen tijde ten koste gaat van het dier, ZIJ de producenten moeten willen inzien dat produceren op deze schaal niets maar dan ook niets met acceptabel dieren houden te maken heeft laat staan dat het humaan zou zijn.
Wij zijn hier allemaal verantwoordelijk voor. Niet kopen en niet op deze manier dieren houden zijn de enige 2 oplossingen.
En hj, de sector praat het wel degelijk goed.
De meesten zien geen wantoestanden omdat ze het normaal zijn gaan vinden.
En de sector praat nog steeds over een goed product dat ze leveren, terwijl er niets goeds aan is.
Jan,vertel eerst eens even wat de sector goedpraat.
Vervolgens nav het filmpje:
3% sterfte in de eerste week, ja, in de natuur is de sterfte hoger.
mest wordt niet verwijderd,in NL uit den boze, na elke ronde wordt de stal gereinigd en ontsmet
en wat voor keuze heeft de boer? stoppen? en dan?
Zoals Marianne al schrijft, en ik eerder schreef, als de consument(jij en ik) alleen biologisch wil zal elke boer met plezier overstappen,MITS er een inkomen verdient kan worden.
Helaas hj, zijn er mensen die zich boeren noemen en dit werk op deze manier willen doen.
Als er geen mensen zijn die dit werk willen doen, zijn we ook zo klaar.
Het zal best moeilijk zijn, maar je hebt als boer ook een keuze, wil ik dit.
Sorry, Jeroen bedoelde ik.
@jan en Jeroen,
Kippen worden NIET permanent met ladingen antibiotica bestookt,is al lang verboden(gelukkig maar)
Dit soort wantoestanden worden NIET door de sector goed gepraat.
Wel ben ik het met je eens dat de consument het verschil maakt, als de consument alleen maar vlees wil van biologische kippen zal elke pluimveehouder met alle genoegen op kleinere schaal gaan werken en de kipjes buiten doen.MITS er een inkomen te behalen is.
Maar helaas zal dit een utopie blijven………..
Maar dan ook de supers aanpakken, die halen het product waar dat het goedkoopst is en helaas is dat steeds vaker het buitenland.
Eigenlijk komt het meeste vlees dat in de winkels ligt van zieke dieren. Zij zijn dermate mishandeld en zo ernstig beperkt in hun natuurlijke gedrag en behoeftes dat allerlei ziektes opkomen. Die worden echter permanent met ladingen antibiotica onderdrukt zodat het zich niet kan uiten maar dat je eigenlijk van zieke dieren kunt spreken. Onvoorstelbaar dat mensen dit massaal willen eten en dat de meesten niet onder ogen willen zien op welke vreselijke manier het tot stand komt. Geen wonder dat veel mensen tegenwoordig zo OPGEFOKT reageren.
Ik heb de beelden niet eens gezien maar ik heb al genoeg filmpjes gezien om te weten hoe verschrikkelijk er vaak met dieren opgegaan wordt. Het is inderdaad onvoorstelbaar dat dit allemaal zo maar kan en ook hoe dat meestal vanuit de agrarische sector goed gepraat wordt alsof die dieren het allemaal enorm goed hebben. De klant is echter degene die het verschil kan maken. Door de keuze te maken om het niet meer te kopen rem je de productie af, want een product wat niet verkocht wordt, daar zit men niet op te wachten. (Overigens vreselijk om in dit verband over een “product” te praten).