11 jaar na het verschijnen van Al Gore’s An Inconvenient Truth is nu het vervolg in de bioscoop te zien: An Inconvenient Sequel: Truth to Power. Met deze klimaatfilm geeft milieubeschermer en politicus Al Gore een geactualiseerd beeld op de huidige klimaatproblematiek.
Extreme weersomstandigheden
11 jaar na An Inconvenient Truth zijn de weersomstandigheden op onze aarde zichtbaar extremer geworden. Na 2001 volgden 14 van de 15 warmste jaren ooit sinds de metingen begonnen. De Groenlandse ijskap is in een schrikbarend hoog tempo aan het smelten en Miami Beach in Florida loopt onder door de stijgende zeespiegel. Eén ding is niet veranderd sinds het verschijnen van Al Gore’s eerste klimaatfilm: veel volksvertegenwoordigers in de Verenigde Staten weigeren te geloven dat er een klimaatprobleem is. Nu met president Trump aan kop. Maar er is wel iets gebeurd in die 11 jaar. De Verenigde Staten dreigt voorbijgestreefd te worden door landen als China, dat actief bezig is de CO2 emissies omlaag te krijgen en steeds meer gebruik maakt van duurzame bronnen. Hier is elektriciteit afkomstig uit duurzame bronnen al goedkoper dan uit fossiele bronnen.
Politieke lobby
De klimaatproblematiek is een hot topic op wereldniveau. Steeds meer regeringen besluiten om een duurzamer beleid in te voeren. Al Gore houdt zich actief bezig om, via politieke lobby, regeringen te overtuigen het klimaatprobleem onder ogen te zien en tot actie over te gaan. Ook traint hij overal ter wereld mensen met een speciaal klimaatprogramma zodat zij ook kunnen gaan lobbyen. In zijn klimaatfilm legt Al Gore uit waarom de klimaatproblematiek een zaak van ons allemaal is en de enorme gevolgen die het heeft. Zo is de oorlog in Syrië het gevolg van klimaatverandering, en daarmee de eerste klimaatoorlog te noemen.
Vleesconsumptie
In zijn klimaatfilm richt Al Gore zich voornamelijk op de negatieve effecten van het gebruik van fossiele brandstoffen. Aan het einde van de film zegt hij dat hij het klimaatprobleem graag wil oplossen, en dat hij met zijn film de waarheid zichtbaar wil maken om het probleem op te lossen. De kijker zal een goed beeld krijgen van de huidige situatie en het belang van het gebruik van duurzame energiebronnen. Toch laat Al Gore ook kansen liggen. Het gebruik van fossiele brandstoffen en de daarmee gepaarde uitstoot van koolstofdioxide is maar één van de veroorzakers van het klimaatprobleem, en het gebruik van duurzame energiebronnen voor onze energiegebruik maar één oplossing. Denk eens aan transport, overconsumptie, maar ook het produceren van veevoer en vlees. De Verenigde Naties gaf aan dat wanneer we de doelstelling willen halen om de opwarming van de aarde tot twee graden Celsius te beperken, de huidige vleesconsumptie dient te veranderen. Iedereen kan op diverse manieren direct bijdragen aan het oplossen van de klimaatproblematiek. Het is uiteindelijk een probleem dat ons allemaal aangaat.
©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Al Gore is ook hypocriet met oogkleppen voor, net als de klimaattop, gaat het alleen over fossiele brandstoffen. Er mag met geen woord gesproken worden over die arme lijken op je bord, daar durft niemand zijn handen aan te branden, want dan ben je de steun kwijt van al die vleeseters, die menen recht te hebben op dode dieren op hun bord.