Wat begint als een avontuur om de blauwe vinvis, het grootste dier op aarde, te filmen, leidt tot de schokkende ontdekking van een dikke laag plastic puin dat in het midden van de Indische Oceaan drijft. “A Plastic Ocean” is een documentairefilm van de Australische journalist Craig Leeson.
Craig Leeson onderzoekt in A Plastic Ocean de verwoestende gevolgen van plastic op onze omgeving, met name ons onderwaterleven. Samen met Tanya Streeter, wereldkampioen vrij duiken en milieuactiviste, reisde hij vier jaar lang de wereld rond om verslag uit te brengen over de rampen veroorzaakt door decennia van plasticgebruik.
De prachtige opnamen van het onderwaterleven staan in schril contrast met beelden van zwaar vervuilde zeeën en steden en vuilstortplaatsen vol met plastic afval.
De consument is aan zet
We leven in een wereld van plastic. Drinkflessen, speelgoed en zelfs in je tandpasta zit plastic verwerkt.
Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw produceren we elk jaar honderden miljoenen tonnen plastic en de productie neemt alleen maar toe. Helaas wordt het meeste slechts één keer gebruikt en vervolgens weggegooid.
Slechts een klein deel van het plastic wordt gerecycled. Het merendeel komt terecht op een stortplaats of, in het slechtste geval, onze oceanen.
A Plastic Ocean onderstreept het feit dat de meeste plastic vervuiling afkomstig is van producten voor eenmalig gebruik en benadrukt dat de grootste verandering op het niveau van de consument moet plaatsvinden, omdat we hiermee direct resultaat kunnen behalen. Hoewel de politiek en de industrie ook moeten veranderen, kost dit tijd. En die tijd hebben we niet meer. Met naar schatting 8 miljoen ton plastic dat jaarlijks in onze oceanen wordt gedumpt, is het nu tijd om te handelen.
Tips – en hoop – voor de kijker
De film geeft goede tips hoe we zelf de impact van kunststoffen te verminderen en hoe we plastic-bevattende producten zo veel mogelijk kunnen vermijden. En hoe makkelijk het eigenlijk is om zonder bepaalde plastic items te leven of , als je ze dan toch gebruikt, ze te recyclen.
A Plastic Ocean kun je bekijken via Netflix.
©Animals Today Rowena Facee Schaeffer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?