In het Australische Queensland bevindt zich een opvangcentrum voor bijzondere dieren. Vleermuizen in nood worden opgevangen en verzorgd totdat ze weer klaar zijn om te worden vrijgelaten, zodat ze hun bijzondere rol in het bosecosysteem weer kunnen uitvoeren. In de opvang zitten vooral verweesde jonkies, maar het aantal gewonde dieren neemt gestaag toe.
Het Tolga Vleermuis ziekenhuis bevindt zich in het heuvellandschap ten westen van de stad Cairns. In de bomen en struiken op het twee hectare grote terrein bruist het van het leven. De zwart-bonte mannetjes en lichtbruine vrouwtjes paradijsvogel zingen hun lied, iets verderop is de kuif van de kakatoe te zien. Maar één geluid voert de boventoon, het hoge gepiep en gebabbel van de vliegende hond of vleerhond (Pteropodidae).
Bananas 'bout bananas at the Tolga Bat Hospital. pic.twitter.com/y2JN4RESX0
— Bronwen Scott (@Snailseyeview) November 30, 2015
Opgericht in 1990
Jenny Maclean richtte de opvang op in 1990. Ze nam toen de zorg op zich voor twee baby-vleerhonden van wie de ouders waren gestorven aan teekverlamming. Nu, dertig jaar later, is Jenny nog steeds ‘in charge’ en vangt ze jaarlijks zo’n duizend dieren op in een locatie die beschikt over medische voorzieningen, een zes meter hoge vliegvolière, een transitruimte voor opgroeiende dieren en een apart verblijf voor insectenetende micro-vleermuizen. De grootste groep in de vliegvolière wordt gevormd door de gebrilde vleerhond, te herkennen aan de ring rond hun ogen (bril) en perzikkleurige vacht rond de nek en schouders. Ze zitten samen met zwarte – en de wat kleinere rode vleerhonden.
Bats get a bad reputation, which leads to misinformation being spread. These animals are crucial for the survival of our ecosystems, and ourselves.
Benefits of bats:
🦇Insect control
🦇Seed dispersal
🦇PollinationVideo filmed at Tolga Bat Hospital pic.twitter.com/HDZBnBiXOu
— batbnb (@thebatbnb) November 14, 2021
Gewonde dieren in opkomst
Het seizoen van de grote aantallen babydieren loopt ten einde. Van oktober tot en met december komen de meeste verweesde baby’s binnen, en maken zij meer dan de helft van de opvangpopulatie uit. Tegen het einde van maart worden de aangesterkte dieren in groepen vrijgelaten. Normaal gesproken werd de opvang de rest van het jaar gebruikt door wetenschappers die onderzoek doen, maar steeds vaker is de opvang nodig voor gewonde dieren die in botsing zijn gekomen met menselijke bebouwing. Met name de prikkeldraadhekken van boeren in de omgeving zorgen voor problemen. Jenny en haar collega’s proberen in overleg met de boeren te komen tot diervriendelijker oplossingen.
Klimaateffecten
De meest recente uitdaging voor de opvang is het klimaat, waardoor weerextremen voorkomen. In het nieuws horen we veel over de overstromingen in het zuiden en midden van Queensland, maar rond Cairns in het noorden heeft men te maken met een hittegolf. Temperaturen van 42 graden overdag en 30 in de nacht. Veel dieren ervaren hittestress en hebben de hulp van de opvang hard nodig.
Bestuivers van het bos
Vliegende honden zijn belangrijke bestuivers. Inheemse gombomen verhogen ’s nachts de nectarproductie om de dieren aan te trekken. Komen ze erop af, dan verzorgen ze de bestuiving en spelen op die manier een cruciale rol in het ecosysteem.
A Geoffroy's tailless bat (Anoura geoffroyi) is pollinating a Siphocampylus flower in southern Ecuador. The plant S. giganteus is found only in Colombia and Ecuador and appears to rely primarily on bats for pollination. pic.twitter.com/dTEDWphCtz
— Merlin Tuttle’s Bat Conservation (@MerlinsBats) March 6, 2022
Lady Di
De opvang heeft niet alleen vleerhonden in de opvang, er is ook een micro-vleermuisverblijf. Daar verblijft bijvoorbeeld Lady Di, een diadeem bladneusvleermuis van klein formaat, met ronde oren en prikoogjes. In tegenstelling tot de grotere soorten vertrouwt ze niet op haar zicht, maar op haar gehoor. De terugkaatsing van door haar uitgestoten geluid bepaalt hoe ze zich door de ruimte beweegt. Het geluid is voor het menselijke oor niet waarneembaar.
Jinx op Instagram
Sommige bewoners worden geliefd via social media. Zo werd Jinx, een jonge Robinson buisneusvleerhond, in korte tijd de publiekslieveling op Instagram. Logisch, want met zijn gele stippels en snorkelachtige neusgaten, is het een heel leuk beestje om te zien. Zijn carrière duurde echter niet lang: Jinx is alweer uitgevlogen. Met een beetje geluk kun je hem tegenkomen in het wilde oosten van Australië.
Little Jinx is progressing well in the Tolga Bat Hospital, in Australia🇦🇺
He is a baby Tube Nosed bat, a fruit eater, whose mother had died.
In this photo, you can see why bats are called "Chiroptera" which literally translates to "hand-wing"#Australia #nature pic.twitter.com/P2bo6t80Zz
— Liberta Cherguia 🇪🇺 (@MbarkCherguia) January 16, 2022
Bron:
©AnimalsToday.nl Laura Lancée