De kieuwen van de twee roggensoorten, de reuzenmanta en mobula, zijn populair in China. De vraag hiernaar is in de afgelopen tien jaar flink gestegen, doordat ze gebruikt worden voor traditionele Chinese medicijnen. De onderzoekers van Shark Savers en WildAid kwamen hierachter toen zij de kieuwen van de rog tegenkwamen op een Aziatische markt.
Paul Hilton, van Manta Ray of Hope Project, zegt in het uitgebreide rapport dat is gepubliceerd na dit onderzoek, dat de kieuwen op de Aziatische markt er toe hebben geleid dat de onderzoekers op het spoor van de gedroogde visindustrie kwamen. Hierbij was er een enorme vraag naar de harkvormige vezeltjes van de kieuwen. De roggen filteren hiermee het voedsel uit het water.
Medisch gebruik
De harkvormige vezeltjes zouden geschikt zijn als ingrediënt voor soep. Het eten hiervan zou je immuunsysteem bevorderen en je bloedcirculatie verbeteren. Maar ook voor de genezing huidproblemen, nieraandoeningen en kanker zou dit een oplossing zijn. Hoewel dit ingrediënt niet in het handboek van de 6400 onderzochte geneesmiddelen benoemd wordt, is er wel een grote handel in de kieuwen van deze roggen.
Gigantische handel
Per jaar wordt er minstens 61.000 kilo aan kieuwharkjes verkocht. Het gaat hier om een geschatte waarde van 11,3 miljoen dollar. Een deel van deze handel is in handen van de mensen die ook verantwoordelijk zijn voor de handel in haaienvinnen.
Michal Skoletsky van Shark Savers:
“Wanneer er op korter termijn geen actie wordt ondernomen, zullen de reuzenmanta en mobula roggen regionaal met uitsterven worden bedreigd”.
Vanaf het moment dat vissers de reuzenmanta en mobula zijn gaan vangen, is de populatie van de roggen met minimaal 50 procent gedaald. Dit gaat om een schattig van de laatste 50 jaar. Ook staan 11 soorten van de reuzsenmanta en mobula op de ‘rode lijst van bedreigde diersoorten’. De ongecontroleerde visserij speelt hier de hoofdrol in.
Stop de handel
Het advies van de onderzoekers is dan ook om op de import en handel van deze kieuwharkjes een internationale handelsstop te zetten. Daarbij moeten consumenten ingelicht worden over het feit dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat deze kieuwen geneeskrachtig zijn. Dat de roggen meer waarde hebben in het water, dan op de kant moet daarbij benadrukt worden. Om deze situatie verder te verbeteren moet er ook meer aandacht komen voor de bescherming van de leefomgeving van de rog.
Bron: Scientific American ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
De mens laat zich graag van alles wijsmaken waar vervolgens handige lieden weer misbruik van kunnen maken en enorm veel geld aan verdienen. De natuur en de dieren zijn ook nu weer de dupe.
Hou je toch tot plantaardige geneesmiddelen, dierlijke bestaan niet.
Mensen weer een rad voor de ogen draaien puur uit winstbejag.