Gezamenlijk starten dierenbeschermers en dierenartsen een grote consumentencampagne met de oproep om geen illegaal gefokte kortsnuitige hond, dan wel kortsnuitige hond die niet voldoet aan de wettelijke criteria aan te schaffen. Hondenrassen met een korte snuit zoals de mopshond en de Engelse en Franse bulldog zijn erg populair, maar veel van deze dieren lijden ernstig onder hun extreme uiterlijk.
Caring Vets (CV), Dier&Recht (D&R), Sophia-Vereeniging (SV), DierenLot en het cluster Gezelschapsdierenartsen van de beroepsvereniging voor dierenartsen werken samen in een grote campagne om het leed onder de aandacht te brengen en organisaties die dat willen kunnen zich aansluiten. House of Animals ondersteunt de campagne.
Een aantal weken hangen er posters in grote steden met de leuzen: platte neus zieke keus en een korte snuit komt met een prijs. De campagne komt verder ook op Facebook, Instagram en Twitter om zoveel mogelijk mensen te bereiken deze honden echt niet meer aan te schaffen. Bovendien zijn er folders en deur/raamposters beschikbaar om in winkels en wachtkamers op te hangen en te verspreiden.
Samen met @Caring_Vets, @sophiasociety, @DierenLot en tientallen andere organisaties starten wij vandaag de campagne #KoopGeenKortsnuit. Onze oproep: draag niet bij aan het leed van deze dieren. Kies voor een gezonde hond met een normale snuit! https://t.co/aokPJ0kEh4
— Dier&Recht (@DierenRecht) August 23, 2022
Levenslang lijden
Veel mensen vinden mopshonden en Franse bulldogs met een korte snuit schattig vanwege het koddige uiterlijk en hun gesnurk. Dit snurken is echter niet schattig, maar zielig. Het geluid wordt veroorzaakt door geblokkeerde luchtwegen en is een symptoom van de ernstige ademnood. De korte snuit en de kenmerkende gedrongen bouw veroorzaken nog tal van andere gezondheidsproblemen.
Kortsnuitige honden:
- raken snel oververhit tijdens het wandelen
- lijden aan slaapapneu en kunnen niet goed slapen
- hebben pijnlijke oogaandoeningen
- eten moeilijk en hebben allerlei gebitsproblemen
- hebben pijnlijke ontstekingen in de neusplooi
- krijgen oogbeschadigingen doordat de haren van de neusplooi in het oog prikken
- hebben wervelafwijkingen en daardoor rug- en nekhernia’s
- kunnen zich door hun afwijkende bouw vaak alleen nog maar voortplanten via kunstmatige inseminatie
- worden vaak via een keizersnede geboren omdat het bekken van de moeder te nauw is en de kop van de pup te breed
#koopgeenkortsnuit #dierenwelzijn #cruelnotcute #misfoksels
Op https://t.co/nQzBCi3fbK wordt uitgelegd wat het probleem is, hoe je kunt zien of een hond een te korte snuit heeft en wat je moet doen als je al een kortsnuitige hond hebt.https://t.co/CilqmZ2cZj pic.twitter.com/HH3rsc8Dox— Caring Vets (@Caring_Vets) August 23, 2022
Hoge rekeningen dierenarts
Behalve dat de honden extreem lijden is er nog een prijskaartje aan verbonden. Een kortsnuitige hond kost in aanschaf al snel 1.500 tot 2.500 euro. Een nieuwe eigenaar realiseert zich meestal niet dat daar vaak nog hoge dierenartskosten bovenop komen. Voor operaties aan de luchtwegen, voor behandelingen van hernia’s, voor oogoperaties, correcties van de neusplooien en ga zo maar door. Deze kosten lopen zomaar op tot het drie- of viervoudige van de aankoopprijs.
Consument aan zet!
In Nederland is het inmiddels illegaal om kortsnuiten te fokken, maar het is nog niet verboden om ze te kopen of te verkopen. Zowel in Nederland als vanuit het buitenland worden de dieren nog steeds verkocht. De consument is een belangrijke speler. Als deze illegaal gefokte honden niet meer worden gekocht zal de handel en de fokkerij uiteindelijk stoppen en pas dan helpen we de honden echt! Er zijn richtlijnen opgesteld om kortsnuitige honden via de fokkerij te verbeteren. Koop alleen honden die aan die criteria voldoen.
Je hebt al een kortsnuitige hond, wat nu?
Als je al een kortsnuitige hond hebt dan is het verstandig om hem door een dierenarts te laten nakijken.
Via operaties kunnen de neusgaten wijder gemaakt worden, het gehemelte kan worden ingekort en overtollige slijmvliesplooien kunnen worden verwijderd. Dan heeft je hond in elk geval al meer lucht. De huidplooi op de neus kan verwijderd worden zodat deze geen pijnlijke ontstekingen meer veroorzaakt en soms is het nodig de oogleden te corrigeren om oogontstekingen te voorkomen. Zo zijn er ook nog andere behandelingen die het leed bij deze honden kunnen verminderen. Ga dus naar je dierenarts en overleg wat nodig is.
Verder is het belangrijk om overgewicht te voorkomen, en als je hond wat aan de stevige kant is om hem af te laten vallen. Overgewicht verergert namelijk alle klachten.
🐶Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties waarschuwen consumenten opnieuw met klem om geen kortsnuitige hond aan te schaffen. Om consumenten voor te lichten is de website https://t.co/gZwNtx6rew online gekomen → https://t.co/K7c53Kocjj #KassaTV #kortsnuit
— Kassa (@kassa_bnnvara) August 23, 2022
Help mee in de strijd tegen hondenleed en sluit je aan!
Dierenartsen, dierenklinieken, trimsalons, hondenscholen en andere organisaties die de campagne willen onderschrijven kunnen zich aanmelden op de website: www.koopgeenkortsnuit.nl
Daar kan ook een informatiepakket worden aangevraagd voor in de wachtkamer, of een deur/raamposter voor in de winkel of de praktijkruimte.
Wil je meer weten? Kijk op www.koopgeenkortsnuit.nl
Kelly Kessen dierenarts bij Dier&Recht:
“Kijk eens in de spiegel en stel je voor hoe je ze er zelf uit zou zien als ze het uiterlijk van zo’n mopshond of Franse bulldog hebt.”
“Niemand wil toch zo’n neusplooi voor zijn ogen, of scheel kijken. Zelf word ik altijd al Spaans benauwd als ik zo’n hond snurkend voorbij hoor lopen. Verplaats je in het dier: wat je voor jezelf niet wilt, moet je ook voor je hond niet willen!”
Nina Cohen van Sophia-Vereeniging:
“Echte dierenvrienden kopen geen kortsnuit.”
Janneke Moedt van Caring Vets:
“18 jaar werkte ik als dierenarts met honden, nu ben ik kattendierenarts. Al die gezondheidsproblemen -gevolg van het fokken op uiterlijke kenmerken- ik kon er niet meer tegen.”
Conny van Meurs dierenarts van de KNMvD:
“We zien dagelijks de gevolgen van te korte snuiten. Ik hoop dan ook dat met deze campagne consumenten zich bewust worden van de problematiek en daardoor bewust kiezen voor een gezonde hond, dus eentje mét een neus.”
Deze campagne is een initiatief van dierenbeschermingsorganisaties en dierenartsen: de Sophia-Vereeniging, Dier&Recht, Caring Vets, DierenLot, en het cluster Gezelschapsdieren van de beroepsvereniging voor dierenartsen. House of Animals ondersteunt deze campagne en roept haar volgers op deze zoveel mogelijk te delen.
Bron:
- Persbericht Koop geen kortsnuit!
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?