Om rivalen uit hun liefdesnesten te weren gebruikt de kauw zijn ogen. Dat blijkt uit recent onderzoek van de universiteiten van Exeter en Camebridge. Dit toont voor het eerst aan dat niet alleen primaten met hun ogen kunnen communiceren.
In tegenstelling tot de ekster en de zwarte kraai, die zeer donkere ogen hebben, zijn kauwenogen bijna wit. De soort hoort zo bij de tien procent zangvogels met gekleurde irissen.
In de lente van vorig jaar, juist voor het broedseizoen, hing onderzoekster Gabrielle Davidson vier soorten foto’s op in honderd nestkasten voor kauwen. Op de foto’s stonden kauwenogen op de kop van een roek, kauwenogen op de kop van een kauw en kauwenogen zonder dat de kop zichtbaar is.Een foto was volledig zwart en diende ter controle.
Op veertig video’s werd vervolgens vastgelegd wat voor een effect de verschillende foto’s hadden op het gedrag van de dieren als zij de nestkast binnenkwamen.
De kasten voorzien van een foto met de kop van een kauw en diens felle ogen bleek meer effect te hebben als afschrikmiddel voor soortgenoten. Daarbij bleven vogels die een nestkast mogelijk wilden kapen minder lang in de buurt.
Onder de kraaiachtigen zijn kauwen de enige vogels die hun nesten in bestaande holtes van gebouwen of bomen bouwen. Omdat kauwen groepsdieren zijn en het aantal nestplaatsen beperkt is zorgt dat voor gevechten en competitie tussen de vogels.
Met dit onderzoek is bewezen dat niet alleen primaten hun ogen gebruiken om te communiceren. Vraag is natuurlijk nu of andere vogels ook op deze manier communiceren. Het is in ieder geval wel een verklaring waarom sommige vogels zo’n felle kleur ogen hebben.
Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl