In Amsterdam, Den Haag en Alphen aan den Rijn is momenteel een uitbraak van de dodelijke kattenziekte. Dierenasiels in deze steden waarschuwen kattenbezitters hun huisdieren te laten inenten.
De besmettelijke kattenziekte is al bij verschillende jonge poezen geconstateerd en dat is zeer ongebruikelijk. Woordvoerder van Dierenasiel Amsterdam:
“Het gebeurt niet vaak dat de ziekte in Nederland wordt geconstateerd. (…) Veel katten zijn ingeënt, maar onder dieren bij wie dat niet het geval is, verspreidt de ziekte zich heel snel.”
Kattenziekte
Kattenziekte of Feline Panleucopenie is een zeer besmettelijke virusziekte die voorkomt bij katten, veroorzaakt door het panleukopenievirus, een zogenaamd parvovirus. Een kat met kattenziekte heeft in het begin last van sloomheid, hoge koorts en braken. Vooral in de eerste fase kan zeer acute sterfte optreden en zijn de verschijnselen minder duidelijk. Indien de kat de eerste fase van de ziekte overleeft, krijgt het dier ook diarree; het darmslijmvlies wordt verwoest. De diarree is zwart, stinkend, en kan bloedstolsels en slijm bevatten. De kat heeft veel buikpijn, wil niet eten en drinken en zal uitdrogen.
Zeker 90 procent van de katten die kattenziekte oplopen, sterft aan de gevolgen van de zeer dodelijke ziekte.
Besmetting
Katten die niet zijn ingeënt, kunnen zeer snel besmet raken en overlijden. Besmetting gebeurt via de neus of het maagdarmkanaal. Het virus zit in alle uitscheidingsproducten van de kat (speeksel, braaksel, traanvocht, ontlasting). Ook kan de kat besmet worden door indirect contact, doordat de kat bijvoorbeeld in contact komt met besmette voorwerpen zoals voerbakjes, transportmandje, vloer, schoenen, kattenbak en kleding. Maar ook vlooien kunnen het virus overbrengen. Het parvovirus kan zeer lang in de omgeving aanwezig blijven en is resistent tegen de meeste desinfectiemiddelen. Na een jaar kan dit zelfs nog tot besmetting leiden.
Dierenasiel Amsterdam, Vereniging Kattenzorg Den Haag en dierenartsen in Alphen aan den Rijn luiden de noodklok over de uitbraak van de kattenziekte. Zij adviseren katteneigenaars met klem hun huisdier te laten inenten.
Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Aaah wat naar! Is er ook een kans dat andere dieren besmet worden? Groetjes, Barbara