Zitten jullie ook met deze donkere dagen gezellig binnen, hete chocolademelk te drinken en spelletjes te spelen? Jullie vrolijke viervoeters willen ook meespelen! Specifiek, apporteren. Nee, we hebben het niet over honden. Veel kattenbaasjes zullen het vast al gemerkt hebben, maar hun katten doen ook mee! Tijdens een onderzoek onder kattenbaasjes, antwoordde een grote meerderheid dat hun katten objecten terugbrengen, vaak zonder hiertoe getraind te zijn. Echter, maken katten meestal zelf de regels uit.
Jemma Forman, doctoraal onderzoeker in het departement psychologie van de Universiteit van Sussex en de voordaanstaande auteur van het ondezoek, zei:
“Over het algemeen staan katten er om bekend dat zij moeilijk te trainen zijn.”
Volgens haar sturen katten hun eigen apporteersessies graag aan, maar dat het verkeerd is om te denken dat katten niet heel sociaal zijn met hun baasjes.
Apporteren
Aan het onderzoek, gepubliceerd in Scientific Reports, deden 924 baasjes van 1154 katten die apporteren mee om dit gedrag beter te leren begrijpen. Voor de meeste katten (94,4 procent), leek apporteren eerder instinctief gedrag dan iets wat zij van hun baasjes of andere dieren geleerd hebben. Over de meeste katten werd verteld dat zij al jong begonnen zijn met apporteren.
Vooral speelgoed valt goed in de smaak. Daarna sfeervormige objecten, zoals balletjes of verfrommelde papiertjes die men wel eens weggooit. Op de derde plaats, make-up artikelen. We kunnen ons inbeelden dat katten die laatste categorie vaak een stuk leuker vinden dan mensen.
Katten zijn specifiek
Katten zijn wel vaak specifiek. Sommige katten willen alleen één soort object apporteren. Sommige katten hebben een lievelingspersoon om mee te spelen, of spelen graag alleen op specifieke tijden. Zo beschreven sommige baasjes hoe ze ’s nachts wakker worden gemaakt door hun kat die speeltjes op hun kussen legt en helemaal klaar staat om te spelen.
Tijdens het onderzoek werd aan de baasjes gevraagd om uit te leggen wat de definitie van apporteren van hun kat inhoudt. Sommige katten gaan achter dingen aan en brengen ze terug naar hun baasje, terwijl anderen het object alleen dichterbij brengen.
De baasjes vertelden dat meestal de katten zelf aangeven wanneer het spel begint en afgelopen is. Ook dat zij vaker en langer willen apporteren wanneer zij aan hebben gegeven te willen spelen.
Volgens Forman blijft het stereotype van de eigenwijze kat dus overeind. Zij vulde dit aan:
“Dit idee van controle vanuit het perspectief van de kat kan goed zijn voor het welzijn van het dier en de kat-baasje relatie.”
Forman zou baasjes aanmoedigen oog te hebben voor de behoeften van hun kat en te reageren op hun voorkeuren voor het spelen.
“Niet alle katten willen apporteren, maar als ze dat wel willen, dan is het waarschijnlijk dat zij dat op hun eigen bijzondere manier willen doen.”
En laten we eerlijk zijn, wie wil nou niet met een kat apporteren?
Bron:
©Animalstoday.nl Thomas Prins
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?