Zieke katten die in vuile kooien zitten en katten die geëuthanaseerd worden door middel van vergassing. Deze vreselijke beelden zijn te zien in een video die naar buiten is gebracht over de dagelijkse praktijken in het dierenasiel van Gent in België.

vergast
Dieronterende omstandigheden in het asiel in Gent | Afbeelding: screenshot video

Pure verwaarlozing en dierenmishandeling vinden dierenbeschermers, maar volgens het dierenasiel zelf is er niets schokkends aan. De Belgische autoriteiten hebben laten weten dat vergassing van katten is toegestaan, mits er een dierenarts bij aanwezig is.

Dagelijks werden undercover beelden gemaakt door een vrijwilligster in het dierenasiel. Op de beelden is onder andere te zien dat een aantal dieren in een box worden gelegd waar een gasinstallatie op wordt aangesloten. De dode dieren worden in een diepvries gelegd en eenmaal diepgevroren weggebracht met een aanhangwagen.

Voorzitter en dierenarts van het dierenasiel van Gent, Patrick Derycke, ontkent dat de dieren in het asiel slecht zouden worden behandeld. De beelden zijn volgens hem ‘s-ochtends gemaakt en daarom zijn de kooien vies.

“Na een nacht is het daar vaak een smerige boel, en dat ruim je niet op enkele minuten op.”

Ook met het doden van de dieren is niets mis volgens Derycke.

“We laten de dieren inslapen met een overdosis isofuraan, een narcosegas dat voor anesthesie gebruikt wordt.”

Woordvoerder van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid Brigitte Brogmans bevestigt dat het doden van asieldieren met gas is toegestaan mits dit volgens de regels gebeurt.

“Omwille van medische of gedragsredenen mag een asiel in samenspraak met een dierenarts beslissen om tot euthanasie over te gaan. Dat mag met narcosegas, zolang de dierenarts daarbij aanwezig is. Hij of zij moet ook de dood van de katten vaststellen en ingrijpen indien zich problemen voordien.”

We vroegen de Vlaamse kattenopvang Zwerfkat in Nood om een reactie op deze vreselijke situatie. Voorzitter Sabine van der Meer:

“Wij zijn zwaar geshockeerd en het is ongelooflijk dat dit nog kan anno 2015. Een dierenasiel waar dieren opgevangen, verzorgt en veilig behoren te zijn. Ze krijgen geen medische verzorging, liggen in hun eigen vuil en worden mishandeld. Katten in veel te kleine kooien gepropt. Er wordt met dieren omgegaan alsof het levenloze voorwerpen zijn. Uiteindelijk worden ze vergast. Dieren die gezond binnenkwamen, sterven een gruwelijke dood.

Honden worden geschopt door het personeel. Het is niet met woorden te beschrijven wat deze dieren hebben moeten doormaken en de mensen die zich met hart en ziel in zouden moeten zetten voor deze dieren, staan erbij en genieten van de foltering van deze hulpeloze wezentjes. Dit is onaanvaardbaar! Er moet iets gebeuren om deze gruwelpraktijken te stoppen en wel nu!

Het dierenasiel zegt dat het filmpje trucage is. Wel, laten we zeggen dat katten geen acteurs zijn en dat de beelden bestaan! En vergassen, dat is wettelijk in orde, ze mogen dat. Maar je hoeft niet alles toe te passen wat wettelijk gezien oké is! Een asiel hoort tegen deze praktijken te zijn, altijd!

Een verzorgster zei ergens in haar reactie: “De betere krijgen wel medicatie!” De betere? ALLE dieren verdienen medicatie. Een dierenasiel hoort van haar dieren te HOUDEN, en er verdomd haar best voor te doen.

Het dierenasiel probeert de boel nu te vergoelijken. Ik snap werkelijk niet hoe mensen meteen weer geloof in een dierenasiel kunnen hebben, nadat het asiel even een woordje van uitleg heeft gedaan. Uitleg? Voor mij gebakken lucht. En dan de reacties van mensen: “Ja, ik ben daar ook eens geweest en het was daar schoon.” Of: “Ja, ik ben daar geweest en ik zag niks raars.” Denken mensen nu werkelijk dat er pijltjes staan: die deur moet u door, en dan mag u live een vergassing meemaken. NEEN, dat gaat achter gesloten deuren. Er zijn veel kamertjes waar je niet mag komen, dus neen, beste mensen, je gaat niks raars zien. Waar zijn de mensen nu, die voor de slachtoffertjes opkomen?

Een dierenasiel valt of staat met een goede beheerder. Zolang de beheerder niet gelooft in een No Kill-beleid, dan zal er niets veranderen. Een gezonde groep vrijwilligers, enthousiast en volhardend, met veel liefde voor de dieren. Een bijscholing er nog even bij. Een nieuw bestuur, een andere dierenarts, m.a.w.: een nieuwe groep mensen die de wil hebben om de dieren te redden en een No Kill methode gaan hanteren.

Helaas bestaan er meerdere dierenasielen die geen No Kill-beleid hanteren zoals in Brugge en Oostende.”

Bekijk hieronder de beelden uit het asiel en oordeel zelf. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Bronnen: HLN.be en Zwerfkat in Nood ©PiepVandaag.nl