In Nieuw-Zeeland pakt men het zwerfkattenprobleem wel heel erg averechts aan. Tijdens het jaarlijkse jachtfeestje voor volwassenen en kinderen in North Canterbury, kan men nu ook op verwilderde katten jagen. Die zouden immers de inheemse natuur bedreigen. Dierenrechtenactivisten veroordelen deze aanpak omdat het wreed is, kinderen ongevoelig maakt voor geweld tegen dieren en huiskatten in gevaar brengt.

katten jagen
Verwilderde katten komen overal voor | Foto: publiek domein

De controversiële wedstrijd waarbij kinderen op het platteland van Nieuw-Zeeland op verwilderde katten mogen jagen voor geldprijzen heeft dit jaar de grootste vangst ooit opgeleverd. Er werden 340 dieren vermoord, ongeveer 100 meer dan het evenement van vorig jaar. Het jaarlijkse jachtfeest vindt plaats in North Canterbury, en was tot vorig jaar gericht op herten, varkens, eenden, buidelratten en konijnen. Alsof het niet al erg genoeg was dat deze dieren slachtoffer werden van een ziekelijke slachtpartij, werden in 2023 verwilderde katten toegevoegd aan de reeks jachtcategorieën. Uiteraard leidde dat tot (extra) woedende reacties van dierenrechtenactivisten.

Wedstrijd katten jagen als natuurbeheer

Volgens Matt Bailey, organisator van het evenement, is de categorie wilde katten in het leven geroepen om te helpen bij het beheer van wilde katten. Die vormen een bedreiging voor inheemse wilde dieren. Bovendien dragen ze ziektes bij zich die het vee van boeren in gevaar brengen. Er worden twee geldprijzen uitgereikt. Er staat ongeveer 280 euro op het hoogste aantal geschoten katten, het dubbele komt toe aan de jager van de grootste kat. Dit jaar deden 1.500 mensen mee met de wedstrijd, onder wie maar liefst 440 kinderen van onder de veertien jaar oud.

katten jagen
Screenshot @RadioNZ on X

Net als elders in de wereld, ook in Nederland, vormen katten in Nieuw Zeeland een bedreiging voor de biodiversiteit en inheemse flora en fauna. De katten jagen op bedreigde vogels en eieren, hagedissen, vleermuizen en insecten. Hoe de populatie onder controle moet worden gehouden, levert heftige discussies op. Zeker in Nieuw-Zeeland met één van de hoogste percentages kattenbezit per hoofd van de bevolking ter wereld. Bijna de helft van de huishoudens heeft een kat in huis. Natuurbeschermers roepen op om verwilderde katten toe te voegen aan overheidsprogramma’s die erop gericht zijn de aantallen buidelratten, ratten, hermelijnen en fretten voor 2050 terug te brengen.

Demonstranten protesteren

Demonstranten van de Animal Save Movement (Beweging voor Dierbescherming) woonden het evenement bij, waar jongeren gekleed in dierenkostuums met de woorden ‘Animal Slay Movement’ (Beweging voor Dieren Afslachten) hen benaderden. De demonstranten protesteren vooral tegen het argument dat het geweld tegen de dieren geldt als ‘natuurbehoud’. Maar Sarah Jackson, aanwezig bij het protest, ziet dat anders.

“Het aanmoedigen van kinderen om dieren te doden en mensen die proberen dode buidelratten naar ons te gooien, heeft helemaal niets te maken met natuurbehoud.”

Hoe de meningen over katten jagen ook uiteen liggen, op één punt vinden de jagers en de dierenrechtenactivisten elkaar. Beide roepen op tot verantwoord kattenbezit. De Animal Justice Party pleit voor ontwikkeling van alternatieve methoden voor het beheer van kattenpopulaties, zoals vangen en te steriliseren.

Matt Bailey, organisator van de wedstrijd, formuleert het zo:

“Als we echt om het behoud van vogels en de bescherming van wilde dieren geven, dan moeten individuen verantwoordelijkheid nemen voor hun katten door ze te steriliseren om ongepland fokken en het vervolgens dumpen van ongewenste nesten te voorkomen. Bij wet zou het chippen en castreren van katten verplicht moeten worden. Katten zijn een toproofdier, als we dat niet willen, moeten mensen ophouden met katten fokken en ze op het platteland dumpen.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée