Lijkt jouw kat wel chagrijnig? Of is hij onaardig tegen je? Of laat zijn lichaamstaal zien dat hij het ergens niet mee eens is? Misschien is het wel je eigen schuld! Ben je wellicht de kattenbak vergeten te verschonen of heb je je trouwe pluizebol de laatste tijd misschien wel wat verwaarloosd? Hieronder volgen zeven dingen die mensen doen, waar katten een hekel aan hebben…
- Katten haten het te worden genegeerd door hun mens
In tegenstelling tot wat vele mensen denken, zijn katten geen solitaire dieren. Ze houden juist van gezelschap, zowel van andere katten als van mensen. Ze houden van gezelschap en voelen zich graag geliefd. Of je kat nou een echte schootkat is of liever naast je zit op de bank, aandacht vindt hij fijn. Als katten niet genoeg aandacht krijgen, kunnen ze hun ongenoegen uiten door bijvoorbeeld aan de bank te krabben of ergens te gaan plassen. Denk eens goed na: geef jij je kat genoeg aandacht? Trek er elke dag genoeg tijd voor uit om jou kat te knuffelen, te borstelen, gezellig samen op de bank te zitten of met hem te spelen. - Katten hebben een hekel aan een vieze kattenbak
Katten haten vieze, stinkende kattenbakken. Als je jouw kattenbak niet regelmatig verschoont, zal je kat zeer waarschijnlijk een alternatief gaan zoeken in huis. Denk aan een plant, een hoekje in je slaapkamer of misschien wel je kledingkast! Draai het eens om: vind jij het prettig om op een vieze, stinkende WC je behoefte te doen? Vast niet. Je kat dus ook niet. Zijn reuk is veertien keer zo sterk als dat van een mens, dus een kattenbak die jij nog wel redelijk vindt ruiken, stinkt een uur in de wind voor je kat. Schep elke dag de poep en samengeklonterd kattenbakgrit uit je kattenbak en verschoon het grit regelmatig. Maak dan ook de kattenbak even goed schoon met water en chloor, zodat er geen onhygiënische situatie ontstaat. Je kat blij en jij hebt een schoon ruikend huis.
- Katten houden niet van oud eten
Katten houden er niet van als hun eten te lang staat. Als je je kat blikvoer geeft en het blik blijf te lang open, dan wordt het eten oud, het droogt uit en het is niet goed meer. De kat vindt het niet alleen vies, het is ook niet goed voor hem. Hoe lang je kat’s eten goed blijft, hangt af van onder andere de kamertemperatuur. In de zomer zou kattenvoer niet langer dan 20 minuten buiten de koelkast moeten blijven staan. In de winter, als de verwarming aanstaat, idem. Het is beter je kat wat vaker kleine porties eten te geven, dan de kans te lopen dat het voer bedorven raakt. - Katten haten vieze medicijnen
Katten en medicijnen: dit gaat vaak niet goed samen. Ze houden niet van de vieze geur en smaak. Als je kat ziek is en hij moet echt medicijnen innemen, stop een pil dan in een stukje voer of probeer eens een easypill. Dit is speciaal geproduceerd voer, dat je om de pil heen kunt kneden. De meeste katten vinden het erg lekker en het geven van een pil is niet meer zo’n drama. - Katten houden niet van overdreven stevig aaien
Sommige katten zijn erg gevoelig en houden er niet van om stevig te worden geaaid. Komt het wel eens voor dat je kat lekker op schoot zit en je aait hem en dan begint hij ineens te blazen naar je? Dan kan het best zo zijn dat hij hypergevoelig is. Sommige katten vinden het prettig om op hun hoofd en in de nek geaaid te worden, maar vinden het niet fijn om aangeraakt te worden op de rug en kunnen dan bijten. Let goed op wat je kat fijn vindt en aai hem in dit geval alleen om zijn hoofd. - Katten haten concurrentie van andere katten
Katten houden niet van concurrentie van andere katten. Of het nou gaat om de dagelijkse hiërarchie, jaloezie omdat hun mens meer aandacht geeft aan de ene dan aan de andere kat, of een buurkat die binnen probeert te dringen. In gezinnen waar meerdere katten goed met elkaar overweg kunnen, kan de hiërarchie per ruimte verschillen. De ene kat kan in de huiskamer de ‘baas’ zijn, in de slaapkamer is het misschien wel andersom.
- Katten houden niet van lawaai en commotie
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast. Respecteer hun angst en hun wens om in een rustige ruimte te verblijven. Geef je kat geen kalmerings- of slaapmiddelen. Vroeger werd dit veel gedaan, omdat men dacht dat de dieren daar rustiger van werden, maar volgens dierenarts Piet Hellemans versterken de verdovende middelen juist de zintuigen en verslappen ze de spieren. Troost je kat niet, maar probeer hem af te leiden.
Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.