Soms wil je iets als een overwinning zien, maar weet je dat er eigenlijk niets te vieren valt, zelfs als je gewonnen hebt. Dat voelt ons Investigations-team deze week, nu de rechter heeft bepaald dat de kattenfokkers van voorheen Cattery Nazarene hun huis uit moeten. Om je geheugen op te frissen: House of Animals ontmaskerde deze kattenfokkers afgelopen juni, die in een appartementje in Heerlen op grote schaal met Maine Coons fokten.

Voor deze katten valt er niets te vieren
Een traanoog door chronische niesziekte | Foto: ©House of Animals

Undercover telden we zeker 40 katten in de woning van het Limburgse koppel, dat toen handelde onder de naam Cattery Nazarene. We ontvingen meldingen over Maine Coons met niesziekte, giardia, vlooien, tandproblemen, kittens zonder inentingen en kittens met ondergewicht. Ook werd er gerommeld met geboortedata en worden er stambomen beloofd, maar nooit afgegeven. Kopers blijven achter met torenhoge dierenartsrekeningen.

Ons onderzoek wees en wijst uit dat er zeer intensief gefokt wordt door het Limburgse koppel, waar in een jaar tijd minstens 16 nesten geboren zijn, met in totaal zeker 83 kittens. House of Animals deed daarop een handhavingsverzoek bij de gemeente. Inmiddels zijn er dwangsommen opgelegd.
.

.
De Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) controleerde op 27 maart en stelde vast dat de fokkers geen vakbekwaamheidsdiploma en geen Uniek Bedrijfsnummer (UBN) hadden. Bij de hercontrole in juli gaf het stel aan niet langer bedrijfsmatig te fokken, hoewel er op dat moment volgens ons onderzoek 3 nesten kittens zijn geweest.

Het Limburgse koppel fokte tot 2020 op grote schaal cavia’s. Bij controle stelde de LID meerdere overtredingen vast. Ruim 150 cavia’s werden ernstig verwaarloosd aangetroffen, ondervoed, in zeer kleine en vervuilde hokjes. Veel hadden water noch voedsel. Ook lagen er dode cavia’s in de kooien.

Brief van de LID
Reactie van de LID | Foto: ©House of Animals

Gezien de voorgeschiedenis van de fokkers met de cavia’s en de misstanden die in onze reportage te zien zijn, zou verwachten dat de LID een grondige controle zou uitvoeren. Maar helaas deden ze dat niet. In het verslag van de LID staat te lezen:

“De katten zagen er op het oog in goede conditie uit.”

De fokkers gaven tijdens de controle aan dat er op dat moment moment nog 2 poezen zwanger waren. Toch zijn er na de controle nog zeker 5 nesten geboren. Over de administratie die niet op orde was tijdens de eerste controle, valt niets te lezen in het inspectieverslag van de hercontrole. Dus wanneer iemand – met een schokkend verleden ten aanzien van dierenwelzijn – roept niet meer bedrijfsmatig te werken, is de kous verder af, geloven we ze op hun woord en verdwijnen alle misstanden als sneeuw voor de zon?

Voor deze katten valt er niets te vieren
Niesziekte bij voormalig Cattery Nazarene, nu ‘My Lafayetta’ en/of ‘Cattery Ganesha’ | Foto: ©House of Animals

In juli van dit jaar deden we een nieuw handhavingsverzoek, waarna de LID in augustus weer een controle uitvoerde en alles in orde bevond. Voor ons echt een grote verrassing, omdat we net een nieuwe melding binnenkregen van een gedupeerde. Nietsvermoedende kopers kochten een paar dagen voor deze inspectie twee kittens , hier te zien de foto’s. De dieren hadden traanoogjes, maar dat zou volgens de fokker komen door de airco en het roken in huis. Eenmaal thuis bleek een van de kittens zo ziek van de niesziekte, dat het niet eens ingeënt kon worden. Inmiddels is duidelijk dat dit arme kitten waarschijnlijk al maanden niesziekte heeft en het chronisch is geworden.

Inmiddels adverteren de fokkers niet langer onder de naam Cattery Nazarene, maar onder ‘My Lafayetta’ en/of ‘Cattery Ganesha’. En ondanks de aanwezigheid van niesziekte gaat het stel onverstoord door met fokken. Uit ons onderzoek blijkt dat tussen 21 juni en 10 augustus minstens 6 nesten kittens zijn geboren.

Op zoek naar nieuwe woonruimte | Foto: screenshot

Het positieve nieuws is dat de woningbouwvereniging een kort geding aanspande tegen het stel. Dit op basis van de door ons aangeleverde bewijzen, dat ze in de sociale huurwoning op grote schaal met katten fokken. Het afgelopen jaar kwam daardoor zeker 42.000 euro binnen, terwijl ze van een uitkering leven. Daarbij meldden 20 omwonenden zich bij de woningbouwvereniging wegens stankoverlast. Dit alles was voor de rechter voldoende de fokkers uit hun huis te zetten.

Een grote overwinning zou je denken, maar er valt niets te vieren. Want wat gebeurt er nu met de 12 katten en minstens 6 nesten kittens die er nog moeten zitten? Wij maken ons vreselijke zorgen. We hebben een hele fijne samenwerking met de politie en dat zouden we ook graag willen hebben met de LID. Helaas hebben zij aangegeven niet te willen samenwerken.

Voor deze katten valt er niets te vieren
Voor dit en veel andere katjes valt er niets te vieren, maar de LID wil niet met ons samenwerken | Foto: ©House of Animals

Ons is gezegd dat we net als ieder ander melding kunnen doen bij 144. Dat hebben dan ook maar gedaan. We hebben gelukkig wel goed contact met de woningbouwvereniging en gaan vragen of zij ook bij de LID willen aandringen op actie. De resterende dieren moeten weg bij deze mensen! We blijven het de komende weken in de gaten houden en hopen dat er een oplossing komt voor de dieren.
.

Zieke en magere kittens bij broodfokker in Limburg (video)

©AnimalsToday.nl Karen Soeters | House of Animals