Deze week las ik in het AD een stukje over de straffen die mensen krijgen als ze hun dier mishandelen. Een middagje rechtbank om moedeloos van te worden.
Zo schopte de 23-jarige Jerrold B. uit Vlaardingen zijn pup zo hard dat het dier ernstig gewond raakte. Om er een stoere hond van te maken, schudde hij de Staffordshire Bullterriërpup ook flink doorelkaar. De straf: Jerrold B. mag twee jaar lang geen hond meer houden.
De man zelf was er emotioneel onder. In de rechtbank verklaarde hij dat de puppy als een kindje voor hem was, maar tegen anderen blijkt hij gezegd te hebben dat hij het recht had het hondje doorelkaar te schudden.
Volgende zaak: Dierenpension BOT in Rotterdam leek in eerste instantie een paradijs maar niets bleek minder waar. De hond van Rene de Ridder werd tijdens zijn verblijf in het pension tot drie keer toe gebeten.
“De aanblik op onze labrador Victor en zijn etterende wonden waren schokkend”, aldus de eigenaar gisteren tegen de politierechter.
Zijn hond werd in de zomer van 2011 ernstig verwaarloosd in het pension van Marcel van D. De pensionhouder vond het niet nodig een dierenarts te laten komen waardoor de diepe vleeswonden ontstaken en vol maden kwamen te zitten. De straf: een boete van 400 euro voorwaardelijk, met als bijzondere voorwaarde dat hij snel 200 euro aan de Dierenbescherming schenkt.
De 37-jarige Marjan van N. verhuisde zelf naar een ander huis maar liet haar hond achter in de oude woning. De bulldog Pepe werd ernstig vermagerd aangetroffen in een leeg huis. De straf: een boete (hoogte onbekend).
De 48-jarige Krijn van de B. gooide vorige maand jonge poesjes tegen een muur waarna de kittens overleden. Straf: Een voorwaardelijke boete (hoogte onbekend).
Tot slot de 46-jarige paardeneigenaar Irja D. Zij ging in zee met een alternatieve ‘paardengenezer’. Haar paard Grasita was doodziek maar ‘paardengenezer’ Jan Jonas overtuigde haar vooral geen pijnstillers en antibiotica te geven, maar voedingssuplementen. Het extreme lijden van dit arme dier stopte pas toen ze gevonden werd door de politie. Uitgeteerd, doodziek, met zweerhuid, letselwoekering en bloeduitstortingen in de neus. De straf: een boete van 700 euro.
Dit alles zo onder elkaar gezet te hebben, kan een ieder weldenkend mens toch maar één conclusie trekken: de straffen voor dierenmishandeling zijn echt schandalig laag! En hoe moet het zijn voor de mensen van de Dierenpolitie en LID. Die worden dagelijks geconfronteerd met dit soort misdrijven in de wetenschap dat een boete de straf zal zijn. Lijkt mij zo frustrerend!!!!
Deze week is de petitie aangeboden van Elk dier telt om de kamer op te roepen deze lage straffen aan te pakken. Ik hoop echt dat dit op korte termijn gaat gebeuren.
Tot slot ook mooi nieuws. De Dierenbescherming Amsterdam is een actie gestart samen met twintig dierenartsen om in de maand juni honderd katteneigenaren 70% korting te geven op de sterilisatie van hun kat. Het Dierenziekenhuis Amsterdam heeft er nog een schepje bovenop gedaan, door voor alle aanmeldingen die via de Dierenbeschermingactie binnenkomen, een even groot aantal sterilisaties (met dezelfde korting) uit te voeren. Hulde!
Ik mocht met RTV N-H bij een sterilisatie aanwezig zijn. Dierenarts Allard de Kam voerde de operatie uit. Ik was nog nooit bij een operatie aanwezig geweest dus best spannend eigenlijk. Vooral ook omdat Allard ons eerst nog eens op het hart drukte dat sommige mensen bij de aanblik van een operatie flauwvallen. Gelukkig blijk ik niet bij deze categorie te horen. Onze cameraman daarentegen wel (ik zal geen namen noemen)…
Ik vond het waanzinnig interessant om te zien. Uiteindelijk bleek de baarmoeder ontstoken dus deze werd ook meteen verwijderd. Met de poes in kwestie gaat het nu weer helemaal goed.
Dank Allard en team dat ik erbij mocht zijn!
Strijd mee tegen dierenleed!
Karen Soeters
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Hier wordt zo als we lezen weer goed werk gedaan als we nu met ze allen wat hulp geven om goed om je heen te kijken wat er zoal in je buurt alle maal aan de hand is en mensen er op aanspreken wat voor leed ze hun huis dier aan doen zijn we weer een stapje dichter bij .
deze week heb ik nog iemand aan gesproken hoe hij met zijn hond omgaat morgens verslapen hond gauw zijn gehoefde doen een gauw naar zijn werk woon ongeveer 20 meter bij hem weg een ik hoor de pup huilen en blaffen heb de zwager op gehaald een die heeft de pup op gehaald.
\
hulde aan jou, Cynthia!
Het is de verantwoordleijkheid van IEDER MENS om op te komen voor ALLE LEVENDE WEZENS IN NOOD!!!!
Feit. Straffen zoals hierboven voor dierenmishandeling zijn krankzinnig laag.
Feit. Dierenbelangen zouden moeten gaan voor financiële belangen.
Feit. We kunnen niet in ieders portemonnee kijken.
Feit. Dierenartsenrekeningen zijn abnormaal hoog.
Feit. Kwakzalvers en slechte dierenwinkels worden bijna niet aangepakt.
Feit. Hoera. Broodfokkers krijgen plichten.
Feit. Dierenverzekeringen verzinnen allerlei redenen om maar niet te hoeven uitkeren.
Feit. Dit en nog veel meer zorgt dat ervoor dat er niet snel een eind komt aan dierenleed.
Feit. GZD zijn er gelukkig ook ontzettend veel mensen die ontzettend goed voor hun dieren zorgen.
Feit. HELP … Wie moet en gaat en kan er nu wat en hoe en wanneer veranderen ?
kan deze actie niet landelijk?woon in arnhem heb 2 poezen die gesteriliseerd moeten worden,heb uitkering..
Het grote probleem noem je niet, namelijk de enorme prijzen die betaalt moeten worden.
Mensen vinden geld belangrijker dan de gezondheid van een dier.
Heel veel mensen zijn best gek op hun dier, maar kunnen een dierenarts niet betalen, helaas.
En om te zeggen dat iedere alternatieve behandelaar een kwakzalver is, is ook zeer kort door de bocht, er zijn ook genoeg reguliere dierenartsen die prutsers zijn.
Er zijn genoeg alternatieve geneeswijzen zoals bv. acupunctuur, die al honderden jaren bestaan en ook goed werken en dat is al heel wat langer dan de reguliere geneeskunde, dat is gebaseerd op symptoom bestreiding, maar vooral op veel geld verdienen.
Klopt, huisdieren zijn duur!
Maar het wordt ook duur door de eigenaar zelf. Eigenaren met een uitkering en 2 katten zoals hierboven is misschien geen goede combi! “Als je het niet kunt betalen moet je het misschien maar niet doen”. 1 kat was misschien al genoeg geweest. Bedoel ik klaag toch ook niet dat ik niet 5 keer per jaar op vakantie kan. Wanneer het over huisdieren en geld gaat moet alles maar mogelijk zijn volgens bepaalde huisdier eigenaren.
Ik krijg wel eens te horen “Je doet het toch uit dierenliefde”, dan denk ik bij mezelf “ja, maar ik doe het ook omdat ik moet eten vanavond, de huur moet betalen, etc” Zorg is nou eenmaal duur, vraag voor de grap bij het volgende bezoek aan het ziekenhuis of de huisarts eens de rekening op dan kun je eens zien wat kort bezoekje humane zorg kost.
Klein detail nog: Eigenaren kunnen hun huisdier verzekeren al heb ik het idee dat je daar na 1 juli niet zo veel voordeel meer uit haalt. Proteq heeft bijvoorbeeld de pakketten zo aangepast dat het meer wegheeft van zakkenvullerij voor SNS Reaal
Interessant stuk weer!
Soms is het alleen niet zo zwart/wit als hierboven weergegeven. Elders op deze website staat een stuk over onbedoelde dierenmishandeling door dierenartsen (Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming) daarin stelt ze dat door het verkeerde advies dierenartsen eigenaren hun honden laten mishandelen. Komt deze beroepsgroep dan ook in aanmerking voor vervolging voor het stelselmatig aanzetten/ aanmoedigen tot dierenleed?
Ik geef toe, in onze kliniek komt ook dagelijks dierenmishandeling voor;
– Huisdier-eigenaren die (zonder overleg/ contact) besluiten te stopen behandelingen.
– Veranderen (zonder overleg/ advies) doseringen van medicatie (niet therapietrouw).
– Negeren acute problemen die wij liever meteen behandelen ipv dagen later wanneer het probleem groter is geworden en dieren zichtbaar last hebben.
– Zorg negeren, eigenaren die liever het internet afzoeken en met huis tuin en keukenmiddelen hun huisdier behandelen.
– Hun huisdier door andere dierenartsen door laten behandelen wanneer de eigen dierenarts al de keus heeft gemaakt voor euthanasie.
– Kiezen voor budget behandelingen, aanbiedingen voor operatie’s (goedkope (soms ook gevaarlijke) ouderwetse narcose middelen, geen bewaking tijdens anesthesie, etc).
De Nederlandse wet schrijft voor dat de eigenaar van een huisdier ten alletijde zorgplicht heeft over zijn huisdier. Het woord “zorg” omschrijft onder andere; voeding, huisvesting en de nodige TLC en ook medische zorg. Deze zorg word in overeenstemming met de eigenaar door een specialist gegeven deze gecontacteerd door een eigenaar. Hiermee voldoet een eigenaar aan zijn zorgplicht. Alleen wanneer een eigenaar een advies/ behandeling niet opvolgt niet opvolgt, wat dan?
Word er dan zorg genegeerd, en is de eigenaar dan nalatig in zijn verplichting aan het huisdier? De vraag die ik mij iedere dag weer stel; “is dit dierenmishandeling, of is dit een grijs gebied?”
In het geval van de paardenhouder ben ik van mening dat beide partijen schuldig zijn. De alternatieve genezer maar ook zeker de eigenaar die advies zoekt bij een kwakzalver.
Over kwakzalver kunnen we heel duidelijk zijn…
Standpunt KMNVD: http://bit.ly/17MOCgM