Nog een paar dagen en dan is het weer zover: dan is het Pasen. Pasen is onlosmakelijk verbonden met eieren. En hoe vrolijk ze er ook uit mogen zien, er zit een verschrikkelijk leed achter heel veel van die zogenaamd vrolijke eieren.

paaseieren
Uitgelegde legkip uit de industrie|@Thomas Schlijper

Als ik boodschappen doe en ik zie mensen voor het schap met eieren staan, vraag ik mij steeds af hoe ze hun keuze maken. Op veel verpakkingen staan vrolijke kippen en het klinkt ook eigenlijk allemaal helemaal niet verkeerd. Legbatterij is natuurlijk afschuwelijk, daar zijn de meeste mensen het wel over eens, maar de term scharreleieren klinkt best heel sympathiek. Je visualiseert die kipjes gezellig scharrelend in een grote schuur, met een uitloop naar buiten, want op de verpakking lijkt die kip toch echt buiten te zijn.

Ik liep laatst langs een bakker die een zelfgeschreven bordje tussen de prachtige taarten had staan met de tekst: Wij gebruiken alleen maar scharreleieren.

Moraal van het verhaal: onwetendheid staat ook hier dierenwelzijn in de weg. Veel mensen weten gewoon niet hoe het zit met al die verschillende eiercodes en eigenlijk begrijp ik dat ergens ook wel.

Daarom hier nog een keer op een rijtje de uitleg:

Om te beginnen is het goed om te weten dat alleen de Nederlandse kippendames in 2012 samen maar liefst 10,2 miljard eieren legden. Meer dan 80 procent van deze dames komt nooit buiten.

paaseieren
De legkip een paar weken later, bij Stichting Red een Legkip | @Thomas Schlijper

Dan de codes die op de eieren zijn te lezen:

Code 3 Kooikip
Niet leuk! Kippen leven in een verrijkte kooi (opvolger van de legbatterij) of koloniehuisvesting. Proforma is er in de kooi een soort legnest en een zitstokje gemaakt, maar dat blijken de kippen nauwelijks te gebruiken. De dieren hebben 1,5 A4’tje leefruimte en kunnen dus nog niet eens hun vleugels strekken. Snavels worden gekapt.

Code 2 Scharrelkip
Dat klinkt dus heel vriendelijk maar is het absoluut niet. Kippen zitten met zijn honderden in een grote stal. De leefruimte per kip is twee A4’tjes. Snavels worden gekapt, omdat er veel gepikt wordt door de kippen, omdat ze geen afleiding hebben.

Het Rondeel-ei heeft ook code 2, maar dat is niet helemaal terecht. De kippen hebben meer leefruimte, komen buiten en houden hun snavel. Omdat de leefomstandigheden van de kippen echter niet aan de Europese technische eisen voldoen voor vrije-uitloopeieren, krijgen ze code 2.

Code 1 De vrije-uitloopkip/ graskip
Deze kippen hebben net als de scharrelkippen twee A4’tjes ruimte en een ruime uitloop naar buiten. Snavels worden echter nog steeds gekapt en ik vraag mij ook af hoeveel kippen daadwerkelijk buiten komen.

Code 0 Biologische kippen
Dit is de code die iedereen moet onthouden. Deze kippen houden hun snavel, hebben binnen drie A4’tjes ruimte en buiten vier vierkante meter.

Wat je natuurlijk ook kunt doen is een uitgelegde legkip adopteren. Dan kun je je eitjes gewoon uit je eigen achtertuin halen. Deze kippen leggen namelijk nog wel eieren, maar minder dan voorheen. Stichting Red een Legkip is echt een geweldig sympathiek initiatief, waar uitgelegde kippen uit de industrie worden vrijgekocht en een tweede leven krijgen. Kijk op Red een Legkip.nl voor meer informatie.

En denk je ‘koken zonder eieren zou toch eigenlijk ook mogelijk moeten zijn?’ Dat klopt. De 22-jarige studente Voeding & Diëtetiek, Lisa Steltenpool, heeft De Vegarevolutie geschreven met vijftig heerlijke plantaardige recepten. Ook een fijne aanrader voor Pasen!