Na 2 jaar afwezigheid door corona worden er dit jaar weer paardenmarkten georganiseerd. Samen met senior inspecteur Margreet Steendijk van Eyes on Animals en beveiligers spreken we rond middernacht af op de paardenmarkt in Hedel. Ik blijf het bizar vinden dat een paardenmarkt ‘s nachts begint.
Als eerste laten we de leiding van de markt weten dat we er zijn. We worden altijd vriendelijk ontvangen en krijgen op het hart gedrukt dat als er iets is we het echt moeten melden, want dan gaan ze proberen het op te lossen. Ook zijn er verbeteringen doorgevoerd zegt men. Er is 400.000 kilo voer aangerukt en alle paarden worden gescand met een chiplezer voordat ze de markt opkomen. We gaan het zien.
In voorgaande jaren is het vanaf middernacht een af- en aanrijden van transportwagens en trailers met paarden. Dat is dit jaar anders. Af en toe komt er een transport de markt op, maar het zijn er veel minder. Medewerkers van de paardenmarkt controleren inderdaad de chip van de paarden die uit de trailers komen. Ik zie echter niet dat ze ook het paspoort van de paarden checken.
De eerste pony’s en paarden worden recht tegenover de bekende feesttent gezet. De muziek staat zo ongelofelijk hard dat we onze geluidsmeter erbij pakken. De norm wordt overschreden, dus melden we ons bij de leiding van de markt. Handhaving zou er op af gestuurd worden maar dat duurt en dat duurt en ondertussen staan de paarden en pony’s in de oorverdovende herrie tussen de dronken mensen.
Om half 2 is het feest eindelijk voorbij. Maar dat betekent geen rust voor de paarden, want dan gaan de ‘feestgangers’ de markt op om de dieren te bekijken. Of nog leuker, om een kleine pony te kopen. Ik hoor iemand zeggen die met een shetlandpony aan een touwtje in de ene hand en een biertje in de andere kant langs komt zwalken:
“Kijk gekocht voor maar 75 euro. Zet hem in de woonkamer denk ik.”
.
We spreken handelaren die de paarden weer veel te kort hebben aangebonden, waardoor de dieren niet bij het hooi kunnen dat op de grond ligt. Er is door de organisatie keurig aan water gedacht. Overal staan reservoirs water met emmers ernaast, netjes opgestapeld. Maar als ik om half 6 de markt verlaat heb ik geen enkele emmer water bij een paard zien staan.
Toezicht wordt er zeker gehouden. Er zijn toezichthouders, mensen van de markt en zoals ik begrepen heb is er ook politie aanwezig. Allemaal gericht op de mensen die naar de markt komen. Voor de dieren zouden er twee dierenartsen aanwezig zijn, maar dat is natuurlijk heel weinig als je ieder paard dat de markt opkomt wil controleren op gezondheid.
.
Ik zie een man die een paard hard tegen zijn neus stompt terwijl we filmen (zie bovenstaande video). Niemand die hem er op aanspreekt. Ik zie een pony die wordt opgetild aan de staart. Ons team gaat erachteraan om het op camera vast te leggen, maar dat wordt niet gewaardeerd. Filmen en foto’s maken wordt sowieso niet geaccepteerd.
Iedere keer als ik op de paardenmarkt ben realiseer ik mij dat de situatie verhardt voor ons als team. We proberen onopvallend en met de beveiliging op afstand vast te leggen wat er gebeurt, maar het is eigenlijk niet meer te doen. We worden bespuugd en ik wordt ruw alle kanten op geduwd. De groep die ons volgt breidt zich uit als we ergens proberen iets vast te leggen.
.
.
Om 5 uur staan er nog steeds lang niet zoveel paarden op de markt in Hedel als voorheen en in principe mogen transporteurs daarna de markt niet meer op. Uiteindelijk krijgen ze uitstel tot half 6 en dat levert één extra transport op. Dan is het klaar. Ik hoor later dat er 644 paarden op de markt zijn gezet, terwijl er zo’n 1500 waren aangemeld.
Om half 6 besluiten we de markt te verlaten. De sfeer wordt steeds grimmiger en ik wil er alles aan doen om te voorkomen dat de beveiliging echt in actie moet komen. De auto wordt zo gekeerd dat we meteen weg kunnen rijden en de agressieve groep die ons al een hele tijd volgt loopt ‘gezellig’ mee naar de auto. Bij de marktleiding hebben we gemeld dat we het toch wel heel lastig vinden dierenwelzijn te controleren als we zo bedreigd worden. Volgens de marktmeester ‘moet je wel ergens tegen kunnen en valt het reuze mee’. Nou wij vinden van niet en Margreet van Eyes on Animals voegt daaraan toe dat ze er op uitnodiging van de markt is en dat onze veiligheid dus ook voor hen een belangrijk punt zou moeten zijn. Net als het welzijn van de paarden. Maar tja, ‘dat is lastig’ zegt de marktmeester, want daar gaat de markt niet over:
“Wij stellen regels op maar als handelaren zich er daarna niet aanhouden daar kunnen wij niks aan doen.”
Misschien de NVWA dan? Die was in de nacht in geen velden of wegen te bekennen. Er is volgens de marktleiding ook geen contact geweest in de aanloop naar de markt. Waarschijnlijk omdat paarden niet meer vanaf de markt op export naar het buitenland mogen. Er is dus geen exportvergunning meer af te geven en dan blijft alleen het controleren op dierenwelzijn over. Wat zal ik daarover zeggen in verband met de NVWA?
Voordat we echt de markt in Hedel verlaten sta ik stil bij het uitladen van een transport. Een woedende vrouw met paard aan de hand vraagt of ik het ook eens wil benoemen als het wel goed gaat. Nou bij deze. De paarden worden op de juiste manier vervoerd en rustig uitgeladen. Maar het gaat er bij mij niet in dat je je dieren hier in het donker, middenin de nacht op een markt zet tussen de dronken feestgangers, om te verkopen aan de eerste de beste die een fatsoenlijk bod doet zonder dat je ook maar enig idee hebt waar dit dier terechtkomt. Dáár vind ik iets van. De paardenmarkt in de huidige vorm is niet meer van deze tijd en moet hoe dan ook afgeschaft worden. Heb een leuk dorpsfeest, zing en dans erop los, maar laat de dieren erbuiten.
.
- Volgende week verschijnt de volledige reportage over het bezoek aan de paardenmarkt in Hedel
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Aangifte tegen schrijnende misstanden paardenmarkt Hedel 2019
©AnimalsToday.nl Karen Soeters | House of Animals
Strijd mee tegen dierenleed!
Karen Soeters
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?