Nu was het toch echt de bedoeling een blog te schrijven over iets positiefs, maar helaas het gaat wederom niet lukken. Gisteren bekeek ik ’s ochtends het nieuws en het eerste wat ik zag was dat de Dierenbescherming gaat stoppen met het filmen en controleren op paardenmarkten. Hoe is het in vredesnaam mogelijk.

paardenmarkten
Paardenmarkt Zuidlaren, 20 oktober 2015

Vorig jaar ben ik zelf naar de paardenmarkt in Zuidlaren geweest. Jaar na jaar zag ik de vreselijkste beelden van Eyes on Animals voorbij komen die overigens al sinds 2010 paardenmarkten controleren. Ik had mij gezien de beelden van voorgaande jaren voorbereid op dierenleed maar op de agressie van de handelaren daar totaal niet.

Over het leed kan ik kort zijn. Het is een grove schande dat er überhaupt nog steeds paardenmarkten mogen worden georganiseerd in deze vorm. Zelfs zonder overtredingen is het absoluut in strijd met de Wet Dieren en zouden deze markten dus per direct verboden moeten worden.

In artikel 2.1 eerste lid van de Wet Dieren staat dat het verboden is om zonder redelijk doel bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen. Op paardenmarkten wordt het welzijn van de paarden zonder meer geschaad. Dieren worden in het donker midden in de nacht opgesteld op een plaats met harde muziek, herrie, drukte en vreemde mensen. Urenlang staan zij daar dan ter verkoop zonder mogelijkheid rust te kunnen nemen.

En dan een kleine opsomming van wat ik vorig jaar met eigen ogen heb gezien. Het overgrote deel van de dieren heeft geen beschikking over water. Er zijn wel waterpunten maar daar wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. De dieren staan te kort aangeboden hebben geen plek om te liggen, en staan vaak veel te dicht op elkaar met alle gevolgen van dien. Er was geen schuilmogelijkheid.

Ik was vanaf middernacht op de markt en dan worden de meeste paarden gebracht. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit NVWA die alles zou moeten controleren, inclusief het transport van de dieren, kwam pas om 6.30 uur.

Kort na middernacht ging het helemaal mis. We zagen dat een handelaar uit een kleine trailer maar liefst 17 Shetlandpony’s haalde.  Dat zijn natuurlijk te veel dieren voor een kleine trailer, maar ook de EU Transportverordening uit de wet dieren werd overtreden. Daarin staat namelijk dat het verplicht is paarden in individuele standen te vervoeren en veulens te scheiden van oudere dieren. Natuurlijk wilde deze handelaar zijn illegale praktijken niet op beeld hebben vastgelegd.

En dat was precies wat de inspecteurs van Eyes on Animals aan het doen waren en wij ons bij aansloten. Op gepaste afstand zonder te willen provoceren, gewoon op de openbare weg. De sfeer werd echter al snel grimmig.

Er werd gedreigd dat als de inspecteurs en de PiepVandaag-medewerkers niet gauw zouden vertrekken ze grote problemen zouden krijgen. Daarna werd de sfeer zeer agressief en werd getracht de camera van onze cameravrouw van PiepVandaag uit de hand te slaan. We gaven aan verder te willen lopen maar we werden tegengehouden. Onze cameravrouw werd hardhandig bij haar rechterarm gegrepen door een vrouw die bij de paardenhandelaar hoorde en naar achteren gesleurd, waarbij zij bijna haar evenwicht verloor. De sfeer en de houding van de handelaren was ronduit dreigend. Ik heb er op dat moment niet echt over nagedacht en ben tussen toch zeker 5 grote mannen en mijn cameravrouw gaan staan. ‘Klaar nu afgelopen. Jullie blijven daar staan en wij lopen nu weg. Dit is echt helemaal nergens voor nodig.’

Bekijk hieronder de beelden van de agressieve paardenhandelaren:

Uiteindelijk konden we doorlopen maar iets verderop werden we aangesproken door een handelaar die ons wederom in niet te verstane woorden te kennen gaf dat we beter weg konden gaan met het oog op onze eigen veiligheid.

Weggaan was absoluut geen optie. Ik was hier om een reportage te maken over het paardenwelzijn en ik laat met niet wegjagen door een stel handelaren. Onvoorstelbaar hoe de inspecteurs van Eyes on Animals onder deze omstandigheden hun werk moeten proberen te doen. Eigenlijk is dat dus niet te doen, maar ze geven niet op, en PiepVandaag ook niet.

De marktmeester die we later spreken laat weten dat het welzijn van de paarden niet zijn verantwoordelijkheid is. Onze veiligheid ook niet trouwens. Hij ziet dan ook volstrekt geen reden de handelaar aan te spreken en al helemaal niet om de man van de markt te sturen.

We hebben uiteindelijk  aangifte van bedreiging met geweld gedaan bij de politie in Zuidlaren. Om toch over de markt te kunnen lopen hebben we gevraagd of we achter een groepje politieagenten mochten lopen. Dat mocht. Zij waren vooral aan het kijken waar mogelijk opstootjes konden ontstaan want er wordt op zo’n avond behoorlijk wat gedronken. Hoe het met de paarden gesteld is interesseerde werkelijk helemaal niemand.

Dat alle paarden gecontroleerd worden door een dierenarts voordat ze op de markt komen is dus ook volstrekte onzin. Ik heb zelf gezien dat er trailers vol paarden de markt op werden gereden en uitgeladen zonder ook maar een dierenarts te bekennen.

Uiteindelijk troffen we bij een ingang 1 dierenarts. Bij deze ingang kwamen vooral mensen met 1 of 2 paarden aan de hand. We spraken daar ook een medewerker van de paardenmarkt. Hij zei letterlijk dat hij ons ook wel een pak slaag zou willen geven. Kun je je dat voorstellen? Een officiële afgevaardigde van de paardenmarkt…

De sfeer bleef grimmig maar gelukkig konden we nu we achter de politieagenten aanliepen eindelijk doen waarvoor we gekomen waren en dat was het welzijn van de paarden controleren. En daar stuitten we dus op een niet gering aantal overtredingen. Om half 7, de paardenmarkt was al sinds middernacht aan de gang, kwam de NVWA controleren. Wij dachten nu eindelijk in rust mee te kunnen lopen en vast te kunnen leggen hoe zij hun werk doen maar dat viel tegen. Er werd ons gezegd dat onze aanwezigheid als vervelend werd ervaren en dat we niet mee mochten. Met een van de dierenartsen had ik nog een kort gesprek over waar ze nu precies op controleerde. Het kwam er eigenlijk op neer dat als een paard niet ter plekken door zijn hoeven zakte het eigenlijk wel allemaal prima is.

Hoe is het in vredesnaam mogelijk. Waarom hebben we überhaupt een Wet Dieren als daar op geen enkele wijze op gehandhaafd wordt? En kennen de inspecteurs van de NVWA de Wet Dieren wel? Ik vraag het mij ernstig af.

En nu heeft de Dierenbescherming de handdoek dus in de ring gegooid en is Eyes on Animals de enige organisatie die zich nog om het welzijn van de paarden bekommert.

Het lijkt erop da de paardenmarktorganisatie van Zuidlaren dit jaar heeft geprobeerd om Eyes on Animals en anderen dierenbeschermers te weren van de markt. Het terrein zou ‘s nachts hermetisch worden afgesloten en alleen handelaren zouden worden toegelaten, want pottenkijkers worden niet geduld. Gelukkig haalde een motie die stelt dat ook dierenbeschermingsorganisaties het terrein op mogen ternauwernood in de gemeenteraad een nipte meerderheid, zolang zij duidelijk herkenbaar zijn en zich 24 uur van tevoren melden. Het plan om paardenhandelaren zich 24 uur van te voren te laten registreren is overigens voor het tweede jaar op rij uitgesteld.

De Dierenbescherming laat nu dus weten na een half jaar controleren niet meer aanwezig te zullen zijn op de paardenmarkten Maar, zo geven zij aan in een verklaring, dat betekent niet dat er geen toezicht is. Er is de verantwoordelijke marktmeester, op iedere markt is minimaal een dierenarts aanwezig en de NVWA is de officiële toezichthouder bij paardenmarkten.

Tja wat zal ik daar op zeggen…..

Karen Soeters

Bekijk de volledige reportage die PiepVandaag.nl maakte in samenwerking met Eyes on Animals, tijdens de paardenmarkt in Zuidlaren op 20 oktober 2015:

©PiepVandaag.nl