Na de ramp in de kerncentrale in het Japanse Fukushima was het natuurlijk gewoon een kwestie van afwachten. In Californië is namelijk naar nu blijkt blauwvintonijn gevangen die radioactief besmet is geraakt. Ik vraag me bij het lezen van een dergelijk bericht heel eerlijk ten eerste af hoe het nu toch mogelijk is dat er überhaupt nog steeds blauwvintonijn gevangen wordt. Het dier staat op de rode lijst van CITES en behoort dus tot de bedreigde diersoorten.
En daarbij is het toch op zijn minst opmerkelijk dat er met betrekking tot dit nieuws vooral naar buiten wordt gebracht dat de hoeveelheid radioactieve stoffen dan misschien wel tien keer hoger is dan normaal, al met al is dat nog steeds onder de wettelijke dosis… Mensen, we hebben het hier over een locatie tienduizend kilometer van de ramp vandaan en meer dan een jaar na dato. Kerncentrales zijn onhoudbaar en met die visserij moet het helemaal afgelopen zijn.
Vandaag verscheen op PiepVandaag.nl ook een artikel over het feit dat de lederschildpad in zijn voortbestaan wordt bedreigd door klimaatverandering.
Dat klopt, maar een andere reden waarom deze zeeschildpad het al zo moeilijk heeft komt door de visserij en dan in het bijzonder de bijvangst die hiermee gepaard gaat.
Zes van de zeven soorten zeeschildpadden is bedreigd. Bijvangst is de derde hoofdoorzaak hiervan (na het verdwijnen van legstranden en fourageergebieden, trouwens ook door menselijk handelen…).
Schildpadden zijn niet de enige prachtige dieren die de dupe zijn van de destructieve manier waarop we met onze oceanen en alles wat er in leeft om gaan.
Elke twee minuten sterft een kleine walvis, dolfijn en bruinvis of haai. Per jaar sterven zo’n 300.000 kleine walvisachtigen, een nutteloze en gruwelijke dood als bijvangst in de visnetten. Ze verdrinken omdat ze niet naar de oppervlakte kunnen om te ademen. Maar ook legio andere andere zeedieren zijn het slachtoffer. De bijvangst omvat wereldwijd vele miljoenen tonnen per jaar. Een precieze schatting is niet te maken, omdat veel visserijen hun bijvangst niet opgeven aan de verantwoordelijke instanties. Natuurlijk niet! Economische korte termijn belangen denk ik dan.
Zou mooi zijn als iedereen nog eens de documentaire Sea the Truth zou kijken.
Volgende week vrijdag is trouwens World Ocean Day, een dag die in 1992 op de “Earth Summit” van de Verenigde Naties in Rio de Janeiro in het leven is geroepen om mensen bewust te maken van de problemen in zeeën en oceanen en wat deze voor ons betekenen. Heel mooi initiatief!
Aanstaande zondag organiseert de stichting World Ocean Day in samenwerking met de Sea First Foundation een Nederlandse Wereld Oceaan Dag. Dos Winkel van de Sea First Foundation schreef er al over hier op PiepVandaag. World Ocean Day.
Voor meer informatie kijk op http://www.worldoceanday.nl.