Woensdag vertelde ik in mijn blog over het wrede evenement Toro de la Vega, waar ik aanwezig was om undercover videobeelden te maken. Vandaag het vervolg.

Rompesuelas is dood. Ik sta op het veld waar het allemaal gebeurde en voel me eigenlijk een beetje verloren en leeg. Dit was het nu. We lopen via de weg terug naar het dorp en komen in een heftige confrontatie tussen dierenbeschermers en voorstanders van Toro de la Vega terecht. Wederom zijn de voorstanders bijzonder agressief. Politie te paard probeert de dierenbeschermers op afstand te houden. Hoe bizar ook ik sta dus tussen die voorstanders omdat ik van het industrieterrein waar Rompe gedood is ben komen lopen.

Rompesuelas
Voor- en regenstanders van Toro de la Vega in confrontatie

Rustig
Ik heb er bewondering voor hoe rustig de meeste tegenstanders bleven. Zeker toen ik hoorde wat er zich in het dorp heeft afgespeeld. Dierenbeschermers hadden zich vastgeketend aan een brug en de sleutels in de rivier gegooid. De activisten konden dus niet meer weg. Vlak na de brug stonden veel dierenbeschermers en journalisten. Voorstanders maakten het hen onmogelijk naar een veiliger plek te komen.

De organisatie trekt zich van de activisten aan de brug en de mensen vlakbij de brug niets aan en laat, tegen hun eigen regelement in, de stier los. De situatie is levensgevaarlijk. Een stier in doodsangst die rakelings langs de dierenbeschermers rent. Twee politieagenten zetten hun eigen veiligheid op het spel in een poging de vastgeketende activisten op de brug te beschermen. Rompesuelas rent in blinde paniek uiteindelijk op anderhalve meter afstand voorbij maar verwondt de mensen wonder boven wonder niet. Verschillende dierenbeschermingsorganisaties hebben al aangegeven een advocaat in de arm te nemen omdat ze Tordesillas willen aanklagen wegens het creëren van een levensbedreigende situatie.

Wij betalen mee
Als je er over nadenkt is het toch onbegrijpelijk dat dit soort middeleeuwse praktijken nog plaats vinden in deze moderne tijd. En helemaal onvoorstelbaar dat er zelfs, alleen al in Spanje, zo’n 700 miljoen euro subsidie naar stierengevechten gaat. En ook wij hier in Nederland betalen daar aan mee, want zo’n 130 miljoen euro zou, volgens parlementaire groep ERC, afkomstig zijn van de Europese Unie. Het stierenvechten behoort zelfs sinds 2013 tot het cultureel erfgoed van Spanje.

En dan nog wat trieste cijfers. In 2014 stierven in Spanje meer dan 7200 stieren door stierengevechten. Dat zijn alleen de stieren die in de arena stierven. De dieren die gedood worden tijdens zogenaamde feesten zoals Toro de la Vega zijn daar nog niet bij opgeteld. Als je dan bedenkt dat er in 2014 zo’n 15.848 feesten met stieren gehouden werden…

Gelukkig is er ook hoopgevend nieuws. In de afgelopen 7 jaar daalde het aantal stierengevechten namelijk met 60%. Spanje heeft nu 109 anti-stierenvechtgemeenten. Ik hoop met heel mijn hart dat het stierenvechten op zeer korte termijn helemaal zal worden afgeschaft.

Doodgemarteld
In ieder geval is voor Rompesuelas zijn leven op een afschuwelijke en pijnlijke manier geëindigd. Op een zandvlakte bij een industrieterrein in Tordesillas. Omringd door honderden meedogenloze mannen met speren die hem langzaam doodmartelden.

Hij was 640 kg en is 6 jaar oud geworden.

Rompesuelas
R.I.P. Rompesuelas

Het beeld van Rompesuelas staat voor altijd op mijn netvlies gegrift. Ik hoop dat de beelden van de reportage die in de maak is straks heel veel mensen bereiken en dat we met een nog veel grotere groep dierenbeschermers een vuist kunnen maken tegen dit soort barbaarse praktijken.

Heel veel dank Monique van Dijk voor het filmen, Marius Kolf en Estefania Pampin van het CAS voor de begeleiding en informatie en kringloopwinkel Wawollie voor de sponsoring. Binnenkort zal de reportage over Toro de la Vega hier op de website gepresenteerd worden.