Deze week is het Fashion Week in Amsterdam en daar zal ook de Collectie Arnhem haar nieuwe creaties laten zien.
Deze collectie is onderdeel van de de opleiding mode (ArtEZ) van de Hogeschool voor de kunsten in Arnhem. De zogenaamde off-schedule show is traditiegetrouw de meest experimentele, heb ik mij laten vertellen, maar dit jaar maken de studenten het wel heel bont.
Het thema is “esthetiek en liefde” en in dat kader hebben studenten een kledingstuk gemaakt van 150 gevilde muisjes. De studenten hebben de muizen zelf gevild. Het zou om dieren gaan die al dood waren en gefokt zijn als slangenvoer. Kan iemand mij uitleggen wat dit met esthetiek en liefde te maken heeft?
Omdat ik me bovenstaande verhaal eigenlijk nauwelijks kon voorstellen heb ik gebeld met Matthijs Boelee, hoofd van de opleiding aan de hogeschool. Volgens hem klopt het helemaal en hij lijkt zich er ook niet voor te schamen.
“We leven we in een tijd waarin alles mogelijk is en alles moet kunnen. Als studenten goed onderbouwen waarom zij bont in hun collectie willen gebruiken en dit een verrijking is voor de collectie, moet het kunnen,” aldus Matthijs Boelee.
Gelukkig krijgen studenten wel voorlichting over hoe bont geproduceerd wordt. En wel door het Furlab, waarover het volgende te lezen is op de site:
Furlab is een initiatief van het Nederlands Bont Instituut. Opgericht in 2002 met een duidelijke missie: om de sublieme eigenschappen die bont bezit bekend te maken bij modeprofessionals en het brede publiek. Samen met modeprofessionals verkennen we nieuwe wegen bij het gebruik van bont in mode, interieur of andere toepassingen.
Inmiddels heeft bont een spectaculaire plaats veroverd in de mode van vandaag. Furlab zet zich tevens in om ook het brede publiek het bont van de toekomst in zal zijn facetten aan te reiken.
Dat verzin je toch niet! Natuurlijk gaan de mensen van Furlab niets vertellen over het feit dat de meeste dieren anaal geëlektrocuteerd worden als ze “geluk” hebben. Levend gevild is namelijk ook heel goed mogelijk. En dat na een verschrikkelijke leven in een draadkooitje. Of zoals de prachtige coyotes die gevangen worden met wildklemmen, met een enorme lijdensweg als gevolg.
Gelukkig zijn er ook heel veel ontwerpers die zich juist tegen het gebruik van bont uitspreken. Gisteren was ik bij het Fur Free Fashion Event (Fur Free Fashion) georganiseerd door Jojanneke van der Veer ofwel DJ Wannabe-a-Star en Femke Dekker van My Little Underground. Onder de noemer “Protest!” presenteert een groep van vooraanstaande grafisch en print ontwerpers hun eigen versie van de klassieke antibont-protestposter. Deelnemers aan deze groepstentoonstelling zijn onder andere Experimental Jetset, Hansje van Halem, Bart de Baets en Bas Kosters. Ik vind het een geweldige expositie en het is nog de hele week te bezoeken.
Tot slot is er ook goede hoop voor de toekomst van de Fashion Week. Ze zijn namelijk de samenwerking met Bont voor Dieren aangegaan. Het programma “Sustainable Stories” by Bont voor Dieren is het resultaat van deze samenwerking. Het event is gericht op modeprofessionals en -studenten en laat ontwerpers aan het woord die streven naar diervriendelijkheid en innovatie. “Sustainable Stories” wordt gehost door presentator Sebastiaan Labrie.
Maar helemaal geweldig is het amendement van de Partij voor de Dieren dat de gemeente Amsterdam heeft aangenomen wat er voor gaat zorgen dat alle subsidies aan organisaties waarbij het gebruik van en/of verkoop van bont(kragen) in kleding onderdeel is van de activiteit waarvoor de subsidie is gevraagd, worden stopgezet.
Als je bedenkt dat er een subsidie van 100.000 euro naar de Fashion Week gaat dan moet dat toch een extra stimulans zijn om het bont helemaal op de catwalk te verbieden!
Tot slot. Aanstaande donderdag ben ik om 10 uur weer te gast bij RTL 4, Koffietijd en dit keer gaan we het hebben over hoe kan het ook anders bont!