Vandaag wordt in de Tweede Kamer de veelbesproken film ‘Kangaroo: A love-hate story’ vertoond. Deze film legt met schokkend beeldmateriaal het grote dierenleed bloot dat gepaard gaat met de jacht en waarschuwt voor voedselveiligheidsrisico’s van kangoeroevlees, dat ook in Nederland wordt verkocht en doorverkocht wordt aan andere landen.
Er leven meer dan 47 miljoen kangoeroes in Australië. Volgens de autoriteiten zijn dat er genoeg en dus mogen er jaarlijks miljoenen kangoeroes worden afgeschoten. Vooral veehouders zijn daar blij mee, want zij vinden de dieren een enorme plaag: ze eten het gras op, dat voor het vee is bedoeld.
Ernstig dierenleed
Het afschieten van kangoeroes is wel aan voorwaarden gebonden: jagers hebben een speciale vergunning nodig en er mogen alleen mannetjes worden gedood . Dat moet gebeuren met één enkel schot door het hoofd, om het dier zo min mogelijk te laten lijden.
In de praktijk gaat het er echter heel anders aan toe. Vaak lukt het niet om de dieren in één keer te doden, wat resulteert in een lange, pijnlijke doodsstrijd. In de film is zelfs te zien hoe jagers baby-kangoeroes uit de buidel van de moeder halen en deze tegen een auto doodslaan.
Bekijk hieronder de trailer van Kangaroo: A love-hate story:
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=8Oaeaqndd7g
Wetenschappelijk onderzoek
Naar aanleiding van de Nederlandse première van de film heeft de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, onderzoek laten doen naar kangoeroevlees in Nederland. Hieruit blijkt onder meer dat bijna de helft van de monsters E.coli bevat. Ook blijkt het vlees grootschalig te zijn bewerkt met melkzuur en azijnzuur, terwijl deze conserveringsmiddelen niet zijn toegestaan op kangoeroevlees dat wordt geïmporteerd in de EU.
‘Ernstig hygiëneprobleem’
NGPF liet kangoeroevlees inkopen bij drie verschillende poeliers, verspreid over het land. Bij elke retailer werden tien stukken kangoeroebiefstuk of –filet ingekocht. Op 43 procent van deze 30 monsters werd de E. coli bacterie aangetroffen. E. coli staat bekend als de ‘poepbacterie’, omdat hij veelvuldig in ontlasting van zowel mens als dier wordt aangetroffen. Deze bacteriën kunnen tijdens het slachten via de mest uit de darmen van het dier op het vlees terechtkomen.
Bezoedeling met E. coli wordt gemeten in ‘kolonievormende eenheden per gram’ (kve per gram). Tijdens het onderzoek werd op 13 van de 30 monsters een bezoedeling tussen de 10 en 710 kve per gram aangetroffen. Gezien het hoge besmettingspercentage kan volgens voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer van Scienta Nova gesproken worden van ‘een ernstig hygiëneprobleem’.
Rusland en de Amerikaanse staat Californië kondigden vanwege de gebrekkige hygiëne van kangoeroevlees eerder al een importverbod af.
Verboden stoffen aangetroffen
Zeer opmerkelijk is dat op alle 30 monsters azijnzuur en melkzuur aangetroffen werden, terwijl deze conserveringsmiddelen niet toegestaan zijn op kangoeroevlees dat wordt geëxporteerd van Australië naar de EU. Desgevraagd liet Eric Thévenard, hoofd Voedselhygiëne bij de Europese Commissie, afgelopen dinsdag per e-mail weten:
“Melkzuur is niet toegestaan voor gebruik in kangoeroevlees. Het door Australië ingediende dossier wordt momenteel beoordeeld door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid.”
Onacceptabel hoge besmettingen
Vergelijkbare steekproeven op kangoeroevlees in Australië lieten tussen 2009 en 2012 onacceptabel hoge besmettingen met E. coli en Salmonella zien. Na die tijd is de kangoeroe-industrie grootschalig azijnzuur en melkzuur gaan toepassen op kangoeroekarkassen, waardoor minder besmetting geconstateerd werd op kangoeroevlees in Australische supermarkten. Karen Soeters, directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation:
“Deze manier van vlees ‘wassen’ is wellicht toegestaan in Australië, maar niet in de EU. En zelfs met deze conserveringsmiddelen is er nog een hygiëneprobleem met kangoeroevlees in Nederland. Naar verwachting zouden de besmettingswaardenwaarden die wij gevonden hebben dus veel hoger liggen indien dit verboden middel niet gebruikt was.”
Kangoeroevlees gaat dus niet alleen gepaard met ernstig dierenleed, maar vormt ook een risico voor Nederlandse consumenten.
Bron: Persbericht Nicolaas G. Pierson Foundation ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Arrêter avec les animaux dans les cirques,ce n’est plus possible !!!
Weer de omgekeerde wereld, het vee eet het gras op van de oorspronkelijke bewoners, de kangoeroe.
Dus weg met die veehouders.
Net of kangoeroevlees geen concurrentie van de veehouders.
De veehouderij zorgt voor de grootste destructie van deze planeet. Alles moet verwoest worden ten gunste van de veehouder met hun slechte producten, hun zware dierenmishandeling en massamoord.