Op 16, 17 en 18 augustus vond pal naast safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek het hardcore muziekfeest Decibel Outdoor plaats. Drie dagen achtereen pompten zeer zware bassen met snelle ritmes en enorme volumes uit de speakers, over de hoofden van de duizenden bezoekers de wijde omgeving in. Maar dieren als leeuwen en olifanten zijn zeer gevoelig voor lage tonen en daarom is het een raadsel waarom Decibel Outdoor – de naam spreekt boekdelen – pal naast het safaripark mag plaatsvinden.
Van mensen uit de omgeving, met name uit Tilburg, kwamen volgens Brabants Dagblad (BD) in totaal 177 klachten binnen over de aanhoudende, monotoon dreunende bassen, die echter nog veel harder klonken in het aangrenzende safaripark. Harde, lage tonen kunnen voor mensen en vooral dieren zeer bedreigend overkomen. Maar volgens wethouder Van de Loo, die bij afwezigheid van burgemeester Harrie Nuijten van Hilvarenbeek het woord voert, was alles perfect geregeld en zijn de klachten geen reden om iets te veranderen, zo schrijft BD:
“Het ene jaar is de windrichting nu eenmaal anders dan het andere jaar. Maar het festival heeft zich aan alle geluidsnormen gehouden. (…) Het is nu eenmaal een evenement dat voor wat geluidsoverlast kan zorgen, net zoals bijvoorbeeld de Tilburgse Kermis.”
–
#Decibeloutdoor @DecibelOutdoor @officialb2s gaat het boekje weer ver te buiten. Bassen worden weer niet meegenomen in geluidsmeting @gemeentetilburg @gemeenteHbeek Deze overlast is onacceptabel @raadtilburg @bdtilburg
— Sander Hoosemans (@SHoosemans) August 16, 2019
Zeer onrustige leeuw
1037 Against Animal Cruelty filmde zondag in safaripark Beekse Bergen, op enkele honderden meters van het muziekfeest, waar dieren als olifanten, leeuwen, antilopen en giraffen leven. In het park bevinden de dieren zich in een omheind gebied, waardoor ze niet kunnen ontkomen aan het dreunende geluid.
Op de beelden in onderstaande video is te zien dat een leeuw in het park erg onrustig reageert op de harde muziek. Luister over kwaliteitsluidsprekers of een koptelefoon, om de zeer aanwezige lage tonen goed te kunnen horen:
–
Niet naast safaripark Beekse Bergen
Het geluid was dermate hard dat de Partij voor de Dieren zich afvraagt waarom Decibel Outdoor (de naam zegt voldoende) pal naast het safaripark georganiseerd mag worden. PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg laat aan Animals Today weten Kamervragen te gaan stellen, met de wens dat dit soort muziekevenementen op daarvoor geschikte locaties georganiseerd wordt, dus niet pal naast een safaripark.
Olifanten en leeuwen zijn extra gevoelig voor lage tonen, omdat ze die zelf voortbrengen in communicatie met soortgenoten, of richting vijanden. Dat kan dus goedschiks zijn, maar kan ook dienen als waarschuwing voor rivalen en andere concurrenten. Dit lage gegrom brengt audiofrequenties voort rond 20 Hertz en zelfs lager, waardoor ze deels buiten het voor mensen hoorbare frequentiegebied vallen.
–
#decibeloutdoor @DecibelOutdoor Super tof festival, maar ik tril letterlijk weg hier op zolder van de bas. En dan woon ik achter de schouwburg in het centrum van Tilburg… Leven ze daar nog op het terrein? Of is er een speaker kapot? Pfffff….
— Niels v Stappershoef (@n_vstappershoef) August 16, 2019
Gevaar!
Geluid in het (subsonische) lage frequentiegebied kan zich over grote afstanden voortplanten. Het ontstaat ook bij zware stormen, onweer en aardbevingen. Een rennende kudde gnoes produceert ook lage tonen en trillingen, die leeuwen over grote afstand ‘vertellen’ waar ze moeten gaan jagen. Olifanten communiceren onderling over grote afstanden met een zeer laag brommend geluid, lijkend op dat van een grommende leeuw.
Een groep die extra oplettend is bij lage tonen zijn prooidieren, zoals antilopen, die ook in safaripark Beekse Bergen leven. Lage tonen kunnen betekenen dat er een leeuw in de buurt is, dus: gevaar! Voor mensen geldt dat ze harde subsonische bassen niet horen, maar wel kunnen herkennen aan een drukkend gevoel op de borst en in de oren.
–
https://twitter.com/PetraJansen76/status/1162451753213845504
Onacceptabel
Voortdurende (subsonische) bassen zijn voor de meeste dieren zeer onaangenaam, maar in safaripark Beekse Bergen zijn de bewoners er toch 3 dagen lang mee gebombardeerd. Onlangs heeft de gemeente Hilvarenbeek ook nog aangekondigd dat het hardcore dancefestival de komende 10 jaar op dezelfde locatie georganiseerd mag worden. De PvdD vindt dat vanuit dierenwelzijnsoogpunt volstrekt onacceptabel, aldus Frank Wassenberg:
“Een hardcore festival vlak naast een safaripark kan echt niet! Die dreunende zware geluiden kunnen veel stress bij de dieren veroorzaken. Een muziekfeest is prima, maar niet op deze plek!”
- #DecibelOutdoor
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel