In Kameroen leeft een bijzondere kikkersoort, die sterk doet denken aan de ‘X-man’ Wolverine. De Trichobatrachus robustus (haarkikker) of Kameroenkikker is een harig diertje, dat in staat is zijn eigen botten te breken, om plaats te maken voor klauwen die door zijn tenen schieten. Na afloop geneest de huid zichzelf, zoals ook bij Wolverine.
Volgende wetenschappers van de universiteit Harvard in Boston (Verenigde Staten) is dit een pijnlijk proces voor de kikker, wat als verdedigingsmechanisme dienst doet, vergelijkbaar met salamanders die ribben door hun huid heen duwen om een beschermende barrière te vormen.
Hoe de klauwen precies worden teruggetrokken, is niet bekend, aangezien tot nu toe alleen dode exemplaren zijn bestudeerd. “Er lijkt geen spier te zijn die hiervoor verantwoordelijk is”, verklaart zoöloog David Blackburn.
De Kameroenkikker, die ook wel ‘klauwkikker’ wordt genoemd, werd voor het eerst ontdekt in Frans Congo door de Belg George Boulanger in 1900. De mannelijke Kameroenkikker wordt zo’n 11 centimeter groot en heeft haar-achtige strengen op zijn flanken om meer zuurstof door de huid te laten gaan.
Naast de Trichobatrachus robustus zijn er nog elf – voornamelijk Kameroense – kikkersoorten ontdekt die in bedreigde situaties klauwen door hun huid laten schieten. Allen stammen ze af van het Astylosternus-geslacht.
Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl