Uit cijfers van het ministerie van Landbouw blijkt dat op 1200 Nederlandse boerderijen de kalversterfte extreem hoog is. Dat meldt RTL. Een op de vijf kalfjes is na twee weken al niet meer in leven en dit is te wijten aan slechte verzorging en gebrekkige hygiëne. Wat niet wordt genoemd is de rol van de NVWA, die schijnbaar onvoldoende toezicht houdt waardoor deze vreselijke misstanden kunnen blijven bestaan.
Een sterftecijfer van 20 procent is extreem hoog en daarmee gooit Nederland geen hoge ogen vergeleken met andere landen. Volgens RTL worden de kalfjes op de malafide bedrijven geboren in zwaar vervuilde stallen waar soms een dikke laag mest en urine ligt. De kalfjes lopen infecties op en krijgen te laat of vervuilde moedermelk, waardoor ze of niet op tijd antistoffen binnenkrijgen via de biest, of ze krijgen bacteriën binnen waardoor ze ziek worden en sterven, vaak door diarree.
RTL kreeg niet alleen de beschikking over cijfers maar ook over beelden gemaakt tussen 2015 en 2017 door de NVWA, waarop de onvoorstelbare misstanden zichtbaar zijn. Het is echter voor het eerst dat de cijfers en bijbehorende beelden gepubliceerd zijn.
Nog beter?
Gemiddeld ligt de kalversterfte over alle Nederlandse veebedrijven op 12,5 procent. Bij ruim 11.000 veehouderijen is het sterftecijfer lager, maar ruim 5500 bedrijven zitten boven dit percentage en bij 1200 is ligt dat dus op 20 procent of hoger. Woordvoerder Jeanette van de Ven van LTO Nederland reageerde echter in het Radio Journaal allereerst dat het bij een grote meerderheid wel goed gaat, al moest ze toegeven dat een getal van 1200 wel schokkend is. Tegen RTL zei ze over de gebrekkige verzorging:
“Boeren die daar moeite mee hebben kunnen we wel aan de schandpaal nagelen, maar we kunnen ze beter helpen met advies en ondersteuning. Daar is iedereen bij gebaat, de boer en het dier. Er zijn afgelopen jaar projecten opgestart om het nog beter te doen. We hopen dat het z’n vruchten af gaan werpen. Dat moet komende jaren blijken.”
Opvallend is het gebruik van de term ‘nog beter’, terwijl Nederland het slecht doet op dit vlak Dat zegt Frank van Eerdenburg, faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht tegenover RTL:
“Dit is een levensgroot probleem, zowel voor dierenwelzijn en gezondheid. We lopen daarin ook negatief voor op de wereld, heel veel landen hebben lagere percentages.”
Een van de oorzaken zou zijn dat boeren te weinig tijd hebben om voor hun vee te zorgen omdat ze te veel dieren hebben.
Bestaansrecht NVWA
Nederland kampt al jaren met een hoge kalversterfte bij zowel melk- als vleesvee. In 2018 stierven zo’n 200.000 van de 1,5 miljoen kalveren vroegtijdig, vaak al na een paar dagen. Het is hierbij de vraag of toezichthouder NVWA nog bestaansrecht heeft wanneer op zoveel bedrijven het dierenwelzijn dermate onder de maat is dat veel jongvee kort na de geboorte overlijdt. De dood van de dieren komt door oorzaken die voorkomen hadden kunnen worden met streng toezicht en ferme handhaving, maar zoals we vaak berichten is dat waar het bij de NVWA aan schort. Het ministerie van Landbouw reageert tegenover RTL:
“Met de sector worden concrete doelstellingen vastgesteld om de zorg voor jonge dieren verder te verbeteren en meer duidelijkheid te krijgen op welke termijn verbetering van de sterftecijfers te verwachten is.“
Sinds 2018 krijgen boeren van het ministerie een waarschuwing wanneer het sterftecijfer hoger ligt dan 20 procent.
Bronnen:
- Radio 1 Journaal (radio) 1 april 2019, 08.04 uur
- RTL
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
En dan deze zin:
“Sinds 2018 krijgen boeren van het ministerie een waarschuwing wanneer het sterftecijfer hoger ligt dan 20 procent.”
Met andere woorden: vóór 2018 vond men het blijkbaar “normaal en volkomen acceptabel” dat méér dan 20 % van alle kalfjes dood geboren werd of binnen 2 weken overleed.
Maar vanaf 2018 geeft men een “waarschuwing” wanneer het boven de 20 % uitkomt…
Dus 20 % vind men blijkbaar nog altijd volkomen normaal en acceptabel.
En bij meer dan 20 % ziet men ook geen reden om in te grijpen maar zegt tegen de desbetreffende veehouders “dat het eigenlijk wel iets beter zou moeten”…
Ik blijf mij gigantisch verbijsteren over alle wantoestanden in die vreselijke afschuwelijke barbaarse intensieve vee-industrie en dat dit allemaal maar dag in dag uit, jaar in jaar uit in stand gehouden wordt.
Het is wel heel goed dat al dit soort ellende nu eindelijk openlijk in diverse media verschijnt zodat steeds meer mensen het zullen weten, ermee geconfronteerd zullen worden en zullen beseffen hoe verschrikkelijk het allemaal is wat er aan hun lapje vlees, glaasje melk en plakje kaas vooraf gaat.
En geleidelijk aan zullen steeds meer mensen er voor gaan kiezen om minder dierlijk en meer plantaardig te gaan eten.
Alleen duurt dat helaas allemaal héééééél erg lang.
IK wordt echt doodziek wanneer ik dan onze minister Carola Schouten van de ChristenUnie zonder blikken of blozen voor de camera’s zie verkondigen “dat zij geen reden ziet om in te grijpen of nieuwe wetten te maken”. Volgens haar “kan het het beste aan de sector zelf overgelaten worden en die hebben “verbeterplannen” voorgesteld”.
“Dus het komt vast allemaal goed”…
Túúúúúúrlijk…
Hoe is het mogelijk dat deze intense ellende op zo afschuwelijk grote schaal dag in dag uit plaatsvindt en dat daar blijkbaar nog nooit iets tegen ondernomen is?
En hoe kan zo’n minister anderen en zichzelf wijs blijven maken “dat zij hoge ethische en morele eisen stelt” aan zichzelf en andere partijleden, maar dat zij zo volkomen tegenstrijdig daarmee handelen?
Het woord hypocriet is helaas heel vaak op het CDA van toepassing, met name wanneer het over landbouw en veeteelt gaat.
Maar de ChristenUnie is bijna net zo erg.
Met hun prachtige verhaaltjes voor de camera en in hun verkiezingstijd proberen zij de bevolking te paaien en voor zich te winnen.
Om vervolgens volkomen in strijd daarmee te handelen.
Ik schaam mij héél diep voor onze volksvertegenwoordigers die dit nota bene met De Bijbel in hun hand durven te doen.
Het is hoog tijd voor een Minister voor Dierenwelzijn.
En dan wel iemand die dit héél serieus neemt en zich met hart en ziel in alle oprechtheid inzet om al het leed met betrekking tot honderden miljoenen dieren in ons land te laten verdwijnen.
Dit is onvoorstelbaar, absoluut onacceptabel, niet uit te leggen en bizar!
In veel andere landen komt dit nauwelijks voor.
Terwijl LTO Nederland, de vee-industrie en de politici van o.a. VVD en CDA en dus ook de ChristenUnie bij hoog en bij laag blijven beweren “dat de dieren het in Nederland allemaal ontzettend goed hebben, dat er héél goed voor hen gezorgd wordt en dat we enorm trots moeten zijn dat het in Nederland allemaal zo fantastisch geregeld is”.
Hoe kan het in hemelsnaam dat er zo verschrikkelijk veel ellende en intens leed en dientengevolge massale sterfte plaatsvindt en dat de NVWA als controlerende instantie niets doet?
Ze stonden er bij en keken er naar.
Maar verder doen zij niets.
Zij schrijven rapporten, maken aantekeningen, “constateren hun bevindingen”.
Maar verder doen zij eigenlijk niets…
Wanneer het naar hun idee zéér ernstig is geeft men een “waarschuwing”,
tips om het te verbeteren en wacht lange tijd af of er minder kalfjes intens lijden en sterven.
Wanneer er dan nog steeds weinig vooruitgang plaatsvindt komt het wel eens voor dat men dieren weghaalt of ter plekke euthanaseert.
In welke horrorfilm zijn we hier in Nederland in hemelsnaam terecht gekomen?