De kalfsvlees sector is ontstaan uit de melkveehouderij, waar de kalveren een restproduct, of afdankertje zijn. Melk drinken en kaas eten zijn hier direct mee verbonden. Jaarlijks worden in Nederland 1,5 miljoen kalveren geboren. House of Animals filmde hun kalfjesleed.
De kalfsvleessector is totaal onrendabel en wordt in stand gehouden door subsidies, waaraan iedereen meebetaalt. Van iedere euro die een kalfshouder verdient is 81 cent subsidie (Europees, nationaal en regionaal). Gevolg van deze situatie: er wordt alleen gestuurd op kostenefficiëntie, ten koste van de dieren.
Niet alleen de stierkalfjes worden gezien als een restproduct, ook driekwart van de 2-jarige vaarzen (vrouwtjes) wordt als overbodig bestempeld. Zij zijn niet meer nodig voor de benodigde veestapelvervanging van melkvee.
Jaarlijks worden zo’n 800.000 buitenlandse kalveren geïmporteerd en gemest, terwijl 95 procent van het kalfsvlees wordt geëxporteerd. De dieren hebben een kort leven, komen nooit buiten en kunnen nooit het jonge dier zijn wat ze werkelijk zijn, ze kunnen nergens hun natuurlijk gedrag vertonen of aanleren. Bovendien tasten de slechte leefomstandigheden de dieren fysiek aan. De meest voorkomende infecties zijn aan de luchtwegen (longontsteking) en darmen (diarree).
Om blank kalfsvlees te ‘produceren’ leeft een kalf 6 tot 8 maanden op kunstmelk, krijgt het te weinig ruwvoer en een ijzerarm dieet. Dit leidt onder andere tot bloedarmoede en maagzweren, omdat de spijsvertering niet op gang komt zonder gras of ander ruwvoer.
Het undercoverteam van House of Animals filmde de dieren in deze verborgen en ook vaak vergeten industrie en maakte onderstaande, korte reportage:
.
.
Bron:
©AnimalsToday.nl | House of Animals
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?