Kadera en het IFAW starten met opvangen van huisdieren bij huiselijk geweld
De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor het thema ‘huiselijk geweld’. Recentelijk nog tijdens het congres ‘huiselijk geweld’ van de politie en ook in de media komt er steeds meer aandacht voor deze problematiek waar voorheen nog een taboe op rustte. Langzamerhand begint het besef te groeien dat een vergeten groep slachtoffer wordt; de huisdieren binnen gezinnen waar sprake is van huiselijk geweld. Ook bij ‘Kadera aanpak huiselijk geweld’ hebben we de laatste maanden rond dit thema niet stil gezeten.
Allereerst het belang van huisdieren voor de mens. Ruim 60% van de Nederlandse gezinnen heeft een of meerdere huisdieren. Ze worden (vaak) als waardevol lid van de familie gezien, een maatje, een vriendje en als gezelschap. Op het symposium Antrozoölogie in december van vorig jaar, waar Kadera ook aanwezig was, werd gesproken over de belangrijke relaties en interacties die mens en dier (al jaren) hebben. Tijdens dit symposium werd Marie-Jose Enders-Slegers, zeer gedreven bij de aanpak van huiselijk geweld en dierenmishandeling, benoemd tot bijzonder hoogleraar Antrozoölogie. Dieren zijn niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor het opdoen en onderhouden van sociale contacten van mensen. Het is een niet te missen gegeven dat er heel veel dieren zijn die mensen op een of andere manier ondersteunen in het dagelijks functioneren; bijvoorbeeld de blindengeleidehond. Niet gek dat men dan ook rouwgevoelens heeft wanneer het huisdier komt te overlijden.
Huisdieren zijn vaak een belangrijk onderdeel van het gezin, maar als er sprake is van huiselijk geweld, maakt dit hen ook uitermate geschikt als chantagemiddel. Uit het onderzoek naar de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling in Nederland (2012) dat door Kadera, de Universiteit Utrecht en de Hondenbescherming is uitgevoerd, bleek dat veel vrouwen de vlucht naar de opvang uitstellen vanwege zorgen om het huisdier. Geweld binnen gezinnen houdt vaak niet op bij de partner of het kind, de dieren zijn hier vaak ook direct of indirect slachtoffer van. De laatste tijd groeit binnen Nederland het besef dat er ook voor deze ‘vergeten groep slachtoffers’ iets gerealiseerd moet worden. Zowel om de dieren veilig te kunnen stellen, maar ook om ervoor te zorgen dat de drempel om hulp te zoeken verlaagd wordt. Dieren mogen niet langer een reden zijn om deze hulpvraag uit te stellen. Kadera heeft al langere tijd de wens om een opvang voor huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld te realiseren. Door de samenwerking aan te gaan met het IFAW (International Fund for Animal Welfare) wordt deze wens werkelijkheid.
Samen zullen we bekijken wat er nodig is en welke mogelijkheden er zijn om huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld niet alleen tijdelijk maar ook op de langere termijn op te vangen. Om dit voor elkaar te krijgen is niet alleen een gedegen plan maar ook draagvlak nodig. Binnen de organisaties van Kadera en het IFAW is enthousiast gereageerd op het initiatief en denkt iedereen mee. Niet alleen binnen het steunpunt huiselijk geweld, maar ook de crisisinterventiedienst, het team preventie en de opvang zijn medewerkers enthousiast. Daarnaast hebben we gemerkt dat bij diverse vrouwenopvang in Nederland de wens al heerst hier iets mee te doen. Daarom zullen we dit voorjaar starten met een pilot in de regio Overijssel, die mogelijk de start kan zijn van een landelijk opererend netwerk van dierenpleegzorg voor huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld. Momenteel zijn beide organisaties druk bezig om op allerlei manieren informatie te verzamelen, contacten te leggen in de regio Overijssel en daarbuiten, een projectplan voor de pilot in Overijssel te schrijven en wordt er gekeken waar fondsen vandaan gehaald kunnen worden om het project uiteindelijk landelijk van de grond te krijgen.
Samenwerking staat hierbij centraal. Er is daarom ook contact met andere organisaties op het gebied van zowel vrouwenopvang als dierenwelzijn, waaronder Stichting Cirkel van Geweld. Deze stichting zet zich al langere tijd in om de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld onder de aandacht te brengen en actie daarop te ondernemen.
De samenwerking van Kadera met het IFAW Nederland pakt het probleem vanuit twee werelden aan. Het is tijd om niet vanaf een eigen eiland te opereren, maar om bruggen te bouwen en onze krachten te bundelen waardoor het probleem effectief aangepakt kan worden.
Nicky Jenken, preventiemedewerker Kadera aanpak huiselijk geweld
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Is er al ergens een mogelijkheid om met huisdieren naar toe te vluchten?
Ik las in hart van dieren over jullie nieuwe project en wel het realiseren van huisdieren bij huiselijk geweld. Ik kan hierover meepraten ook ik ben slachtoffer geweest van vele mishandelingen en had ook een hond. Ik heb in diverse blijf van mijn lijf huizen gezeten maar ging steeds weer terug voor de hond. Ik mocht hem ook niet meenemen en wilde niet dat een weerloos dier de dupe zou worden van geweld dat is er al genoeg in de wereld. Nu zat ik over jullie project na te denken en heb misschien een idee. kunnen er bij de blijf van mijn lijf huizen geen kennen gebouwd worden? Dan kunnen de dieren daarin opgevangen worden en de baasjes en kinderen kunnen ze dan ook gewoon verzorgen en uitlaten. Het bouwen van dit dierenverblijf is misschien te realiseren door bemiddeling van bureau Halt, Ik denk aan mensen met taakstraffen. Wat ik nog in mijn herinnering weet is dat er geen huisdieren werden toegelaten omdat het om tijdelijke verblijven gaat en de volgende misschien allergisch is voor dieren. Ik weet dat het maar een idee is maar misschien kunnen jullie hier iets mee. zowel voor de moeders en de kinderen die ook veel troost hebben aan het huisdier als het in de buurt is. Ook opvanggezinnen zijn een oplossing maar dan worden ze toch gescheiden van elkaar. Zelf steun ik jullie al jaren en ben nu blij dat er ook wat in eigen land wordt gedaan. Ik zou het erg op prijs stellen als ik een antwoord terug zou krijgen. Ben zelf een dierenmens in hart en ziel heb zelf 3 honden een teveuren uit Hongarijen een groenendaeler uit Tiel van een stel wat uit elkaar ging en een Turks straathondje. Dit was mijn verhaal.
Ik stond op punt van vluchten van een gewelddadige man. Toen ik een “blijf van mijn lijf huis” belde, nadat ik eindelijk de moed had verzameld te vluchten, kreeg ik te horen dat mijn honden niet mee konden komen.
Maar…………. 2 van de 3 honden waren van mij en niet van hem. Ik wist dat hij na mijn vlucht zijn woede op mijn honden zou koelen. Uit ervaring wist ik wat dit zou betekenen. Dus ben ik gebleven waar ik was om mijn honden te redden.
Helaas was dit niet voldoende voor hen. Doordat ik bleef werd van 1 hondje de knie van een achterpootje kapot geschopt en de andere hond kreeg een breuk in de schouder omdat daarop zo hard werd gestompt.
Maar ik weet ook heel zeker dat als ik wel weg was gegaan, beide honden het niet hadden overleefd.
Uiteindelijk ben ik met behulp van mensen die in de gaten kregen in wat voor situatie ik zat SAMEN met mijn honden weg gekomen.
Nu hoor ik voor het eerst dat men erkent dat veel (vaak innig geliefd door de mishandelde vrouw) huisdieren misbruikt worden om te zorgen dat de vrouw blijft. Ook bij mij werkte dit totdat de honden ook gewond raakten in deze situatie.
Deze erkenning van het probleem maakt heel veel bij mij los.
Veel succes!!!!!!!!!
We hebben in ieder geval al (tijdelijke) Opvang voor eventuele Konijnen (en knagers) aangeboden. Het is te vreselijk dat kinderen en grote mensen hun dieren kwijt zouden moet raken als ze ook nog eens in zo’n situatie terechtkomen.