Staatssecretaris Martijn van Dam gaat zich inzetten voor een Europees verbod op de import van bloed van zwangere paarden. Dat heeft hij deze week toegezegd naar aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren.

bloed
Tussen de perioden van bloedafname door lopen de paarden vrij rond in eucalyptusbossen en enorme weides om te herstellen. Medewerkers voeren geen regelmatige inspecties uit van de kudde, zodat verwondingen, ziekten en miskramen vaak niet worden opgemerkt. De onderzoekers stelden vast dat paarden geregeld sterven zonder enige verzorging | Foto via Eyes on Animals

Op speciale fokkerijen worden paarden ernstig mishandeld voor hun bloed, dat wordt verkocht aan de farmaceutische industrie. Zo worden merries voortdurend drachtige gemaakt om vervolgens zo vaak en veel bloed af te tappen dat de dieren ernstig verzwakken. Daarna wordt het veulen geaborteerd.

De Amerikaanse dierenwelzijnsorganisatie Animals Angels (AA) en Tierschutzbund Zürich/Animal Welfare Foundation (TSB/AWF, hun Europese partner) hebben deze schokkende kwestie aan het licht gebracht. In Nederland doet Eyes on Animals  onderzoek naar het gebruik van het bloed door Nederlandse producenten van deze bloedpaarden.

Bloed  geven

AA en TSB/AWF hebben dankzij undercover onderzoek beelden kunnen maken bij zogenaamde ‘bloedfokkerijen’ in de Verenigde Staten, Argentinië en Uruguay. Deze bloedfokkerijen verdienen enorm veel geld met donorpaarden die maar één doel dienen: bloed geven.

De fokkerijen leveren het paardenbloed aan bedrijven door de hele Verenigde Staten maar ook aan het buitenland. Die gebruiken het bloed voor verschillende doelen: biologisch onderzoek, fabricage van diagnostische producten en veemedicatie. Vooral het bloed van drachtige merries is zeer gewild, omdat dit een kostbaar hormoon bevat waarvan een specifiek medicijn wordt gemaakt voor de varkensindustrie. Deze stof, Pregnant Mare Serum Gonadotropin (PMSG), is het hoofdingrediënt van verschillende producten waarmee jonge zeugen kunstmatig vruchtbaar worden gemaakt, zodat ze sneller en regelmatiger jongen kunnen voortbrengen.

Meerderheid

Een voorstel van de Partij voor de Dieren om PMSG te verbieden in Europa werd vorig jaar al met een meerderheid aangenomen in het Europees parlement. Het verbod kan echter pas ingaan als een meerderheid van de EU-landen en de Europese Commissie hiermee instemt. Staatssecretaris Van Dam heeft nu in een reactie op vragen van de Partij voor de Dieren toegezegd zich in Brussel sterk maken om het verbod mogelijk te maken.

Veel mensen hebben zich het lot van de zogenaamde bloedpaarden aangetrokken. In slechts een week tijd ondertekenden ruim 1,5 miljoen Europese burgers de petitie van online campagnenetwerk Avaaz.

‘Bloody Busines’

Bekijk hieronder de Eyes on Animals-documentaire ‘Bloody Busines – pregnant mares blood used for Europe’s livestock industry’ (let op: schokkende beelden):
.

.
Bron: