Het rechtse kabinet Schoof wil dat dierproeven op apen nog eens 5 jaar mogen doorgaan. Terwijl met woorden wordt beleden dat men dierproeven wil terugdringen, bekent minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (NSC) kleur in een brief aan de Kamer. Onder zijn bewind zal er opnieuw niets veranderen voor proefdieren in ons land.

Bruins hanteert een aantal argumenten die de onvrede over het besluit in de Tweede Kamer zouden moeten beteugelen. Er is al jaren een meerderheid in de Kamer om dierproeven terug te dringen, vooral met behulp van innovatief onderzoek en betere internationale samenwerking. De politiek komt echter doorlopend terug op eerdere toezeggingen om dierproeven te vervangen. Volgens NEMO Kennislink vinden er jaarlijks nog altijd 400.000 dierproeven plaats in Nederland, alle dieren inbegrepen.
.
Minister Schouten zwakt ambitie om dierproeven te vervangen af
Bruins bekent kleur
Bruins hanteert in zijn rechtvaardiging van dierproeven op apen de strijd tegen ‘ernstige ziekten’ en de ‘geopolitieke ontwikkelingen’. Hij geeft aan dat de we bij vaccins en medicijnen te veel afhankelijk zijn van het buitenland. De apen in Rijswijk gaan daarvoor opdraaien, want Bruins wil dat Nederland onafhankelijker is op dat vlak en zelf middelen ontwikkelt.

Minister Bruins zegt op Nu.nl in een toelichting:
“Het uiteindelijke doel is proefdiervrij onderzoek. Als u even kijkt in mijn hart als wetenschapper, dan zeg ik: op termijn lijkt het mij mogelijk om andere wetenschappelijke modellen te ontwikkelen, waardoor dierproeven overbodig worden.”
‘Op termijn’ klinkt alsof deze ontwikkelingen nog in de kinderschoenen staan. Maar inmiddels is er veel gaande op het gebied van proefdiervrij onderzoek. Zo is men in staat om ‘organen op een chip‘ te creëren, waarbij men toch op levend weefsel test, maar zonder tussenkomst van een dier. Deze techniek maakt het bijvoorbeeld mogelijk om menselijk weefsel te gebruiken, want dieren – ook apen – kunnen anders reageren op proeven dan mensen. Ook AI zal voor grote veranderingen zorgen in wetenschappelijk onderzoek en blijkt nu al in staat om bepaalde menselijke interpretaties te overtreffen.
.
Leedconcurrentie
Volgens Bruins zijn de apen ‘beter af’ in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk dan bij andere testcentra buiten Nederland. Dit is voor critici een bedenkelijk argument, want apen die dierproeven ondergaan zijn nooit ‘beter af’. Daarbij hanteert Bruins leedconcurrentie om niets aan de eigen situatie te hoeven veranderen. Verder zegt hij dat terugdringen van het aantal proefdieren zou leiden tot inteelt, want het BPRC fokt zelf met apen. Inteelt schaadt het dierenwelzijn en zou de betrouwbaarheid van het onderzoek schaden, zo stelt Bruins. Waarmee hij feitelijk zegt dat meer proefdieren het dierenwelzijn juist ten goede komen, wat een vicieuze cirkel is, met als eindconclusie ‘dat het nou eenmaal noodzakelijk is’. Zo win je wellicht het debat, maar geen harten.
.
Nationaal Groeifonds investeert 125 miljoen in proefdiervrije innovatie
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Bruins is minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zo leert hij ons dat je de meerderheid van de Tweede Kamer en de samenleving mag negeren. Hij leert kinderen dat we op afschuwelijke wijze met primaten en andere dieren mogen omgaan, zolang het ons eigen doel dient. Minister Bruins houdt ook een cultuur in stand die steeds verder achterhaald raakt. Zoals het traditionele pappen en nathouden: veel woorden en weinig daden. En wetenschapper Bruins gunt collega’s die met toenemend succes baanbrekend onderzoek verrichten ‘op termijn’ een succes. Dat klinkt uit zijn mond alsof het allemaal nog veel langer gaat duren dan 5 jaar.
In één ding is Bruins wél goed: politiek bedrijven. Hij heeft overduidelijk kleur bekend als politicus.
Bronnen:
- NEMO Kennislink
- NOS
- Nu.nl
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Duitsland reserveert miljoenen voor terugdringen van dierproeven
©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur