Op Werelddierendag is ‘Jordan, de documentaire’ in première gegaan. De film zet de schijnwerpers op de Spaanse hond Jordan, die in maart 2018 werd vergiftigd tijdens een wandeling aan de riem in de omgeving van Benissa, in de buurt van Alicante aan de Costa Blanca. De documentaire Jordan loodst de kijker door waargebeurde verhalen en testimoniums en Dos Winkel, de mede-maker van de film en eigenaar van de hond, noemt het een pleidooi voor verandering in Spanje tegen dierenleed, mishandeling en misbruik van onschuldige dieren.
Met de pijn van het verliezen van hun hond nog diep in het hart, beschrijft Dos de documentaire ook als een werk “gemaakt met liefde en pijn vanaf de andere kant van de regenboog.” Jordan was een van de in totaal 28 geschatte dieren die rond dezelfde tijd op deze manier de dood vonden. Haar foto op een protestbord was ook een focus in de lokale demonstratie die was georganiseerd op 27 maart van hetzelfde jaar in de straten van Benissa tegen de situatie in hun gemeente.
https://www.facebook.com/RescueDogsPerrosAbandonadosComunidadValenciana/posts/2093854757551084
Waarschuwing
Het vergiftigen van honden en andere dieren is niets nieuws in Spanje en ook in het gebied waar Jordan werd uitgelaten zijn eerder veel mensen hun honden verloren aan neergelegd gif. Vaak worden jagers ervan verdacht omdat die loslopende honden zouden zien als een hindering tijdens het jagen. Dos hoopt met de film zoveel mogelijk aandacht voor dierenleed te genereren als mogelijk is, niet alleen in Spanje, maar overal. Dos Winkel:
“Het geweld tegen dieren in Spanje kost elk jaar ontelbare onschuldige levens.”
Hij voegde eraan toe dat de film een waarschuwing is voor mensen die erover denken om naar Spanje te reizen of er misschien zelfs te gaan wonen. “Wie huisdieren of kleine kinderen heeft, loopt hier groot gevaar”, zei hij.
https://twitter.com/femkewinkel/status/1312715058468790272
Messing with the wrong person
Dos is voorzitter van Stichting Dierennood, maar is ook de oprichter en voorzitter van de Sea First Foundation, een internationale organisatie die een educatieve bijdrage levert aan oceaanbescherming, en als het om dierenleed gaat is het zijn missie om zoveel mogelijk druk op overheden, politie en justitiële apparaten te kunnen genereren. “Weten is macht en samen kunnen wij bij overheden de broodnodige verandering eisen”, zei hij. Hij voegde eraan toe dat het niet de bedoeling is om mensen bang te maken met de film, maar noemde het zijn plicht om de waarheid openbaar te maken en het met feiten te onderbouwen. Winkel:
“Deze waarheid wordt door de media onvoldoende verteld, omdat het tot gevolg kan hebben dat er minder toeristen naar Spanje komen. Dieren en mensen zijn daar niet beschermd. Het is tijd dat de slachtoffers gehoord worden. Het is tijd voor gerechtigheid. Het is tijd voor verandering! Hopelijk gaan mensen ooit anders met dieren om.”
Tragisch incident
Het tragische incident vond destijds plaats kort nadat Dos en zijn vrouw al met de plaatselijke pers hadden gesproken over de toestand in het gebied. Zij hebben sindsdien gezworen nooit meer terug te keren naar het anderzijds mooie vakantieland. Tijdens de demonstratie liepen ongeveer 300 mensen via de straten van Benissa naar het stadhuis. De gemeente Benissa, de Guardia Civil, de Spaanse dierenrechtenpartij PACMA en wat plaatselijke dierenartsen waren allemaal betrokken bij de zaak, waarover in lokale Spaanse en Engelse pers werd bericht. Volgens rapporten van dierenartsen ging het om het gif aldicarb. Aldicarb is illegaal in Europa en is wereldwijd bekend vanwege het gebruik om honden te doden. In verdere nieuwsberichten in mei van dat jaar stond dat de Guardia Civil bezig was met het verkennen van een mogelijk verband tussen zes jagers en eerdere vergiftigingen van honden in het gebied.
Bekijk de documentaire ‘Jordan, de documentaire’:
Bronnen:
- Sea First
- InSpanje
- SpanjeVandaag
- Lees ook:
©AnimalsToday.nl Femke van Iperen