In het noordoosten van Colombia heeft een zesjarig jongetje bij toeval een nieuwe kikkersoort ontdekt.
De jongen viste het kikkertje van nog geen twee centimeter groot uit het zwembad bij zijn ouderlijk huis. Volgens onderzoekers van het Wereld Natuur Fonds (WNF), die in de regio op expeditie waren, gaat het om een nieuwe soort.
Smalbekkikkers
Volgens het WNF-team behoort de amfibie waarschijnlijk tot de familie Microhylidae (smalbekkikkers). Smalbekkikkers zijn kleine kikkers met een smalle en puntige bek.
“Dit kikkertje heeft een gedrongen uiterlijk, in verhouding hele korte pootjes en opvallende oranje vlekken op zijn buik en pootjes”, licht Luis German Naranjo van WWF Colombia toe.
Het team ontdekte nog twee andere exemplaren op de grens tussen de savannevlaktes van Orinoco en bosgebieden. Smalbekkikkers komen voor in Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië. De familie Microhylidae telt al meer dan 500 soorten. Een officiële wetenschappelijke naam heeft de kikker nog niet. Vooralsnog hebben de onderzoekers de amfibie vernoemd naar zijn ontdekker: Camilo IV.
Hotspots van biodiversiteit en landbouw
Naranjo en zijn team brengen in het savannegebied in het oosten van Colombia hotspots van biodiversiteit in kaart. Lange tijd werd de savanne, een enorm uitgestrekt gebied van tropische graslanden, gezien als waardeloos voor landbouw. Maar de oprukkende landbouw in buurland Brazilië maakt de savanne in Colombia steeds aantrekkelijker voor oliepalm- en sojaproductie en veeteelt. WNF doet onderzoek in het gebied omdat nog weinig bekend is over de plant- en diersoorten die er voorkomen.
“We willen op basis van onderzoek gebieden aanwijzen die ongeschikt zijn voor cultivatie, omdat ze negatieve gevolgen hebben voor de rijke natuur”, zegt Naranjo. ‘De ontdekking van deze nieuwe kikkersoort helpt ons hierbij.”
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?