De Britse krant The Guardian kreeg exclusieve beelden in handen van jonge olifantjes die gevangen werden genomen in een nationaal park in Zimbabwe. De dieren werden mogelijk verkocht aan een Chinese dierentuin.

jonge olifanten
Jonge olifanten worden in Zimbabwe gevangen voor Chinese dierentuinen || © Burrard-Lucas Wildlife Photography

De beelden zijn gemaakt in Hwange National Park in Zimbabwe. Operaties als deze worden zo geheim mogelijk gehouden. Op de videobeelden is te zien hoe een groep mannen naar een jonge olifant rent die vanuit een helikopter is geraakt door een verdovingspistool. De mannen binden de olifant vast en slepen het dier op een vrachtwagen.

Mishandeld
Op het einde van de video zie je een kleine vrouwtjesolifant, van zo’n vijf jaar oud, vastgebonden op een vrachtwagen. Door de shock en verdoving staat ze te wankelen op haar poten. Ze wordt op haar lichaam geslagen, aan haar slurf en staart getrokken en met laarzen op haar hoofd geschopt. Ze is een van de 14 olifanten die bij familie wordt weggerukt om te worden verkocht.

Bekijk de beelden hier:

Bang en getraumatiseerd
Foto’s laten de groep olifantjes zien nadat ze zijn gevangen genomen. Ze verblijven in een afgesloten ruimte en staan dicht bij elkaar om bescherming te zoeken. Audrey Delsink, een in olifanten gespecialiseerde gedragsecoloog, bekeek de beelden op verzoek van The Guardian. Ze schatte dat de olifanten tussen de twee en vier jaar oud zijn. Delsink:

“In feite zijn deze olifantjes net van de moedermelk af, of zijn ze in het proces om ervan af te komen. In het wild zijn kalveren volledig afhankelijk van hun moeders melk tot ze twee jaar oud zijn en blijven ze tot ongeveer hun vijfde bij hun moeder drinken.”

Volgens Delsink vertoonden de gevangengenomen olifanten stressgerelateerd gedrag.

Wereldwijd probleem
Volgens de anonieme bron van The Guardian zijn de olifanten gekocht door een rijke inwoner van China en zijn ze onderweg naar een dierentuin. Gebeurtenissen zoals deze zijn de afgelopen decennia veelvoorkomend. Zo zouden er in 2012 negen olifanten zijn geëxporteerd van Namibië naar Mexico, zes van Namibië naar Cuba in 2013 en meer dan 25 van Zimbabwe naar China in 2015. Ook Amerika liet vorig jaar 17 wilde olifanten vanuit Swaziland exporteren. Volgens cijfers van CITES zijn er tussen 1995 en 2015 meer dan 600 wilde Afrikaanse olifanten en 400 wilde Aziatische olifanten wereldwijd verhandeld.

Legaal of niet?
Het verhandelden van levende, wilde olifanten is legaal volgens de regels van CITES. Wel moet de plaats van bestemming “passend en acceptabel” zijn en de verkoop moet bijdragen aan het behoud van het wilde dier in het thuisland. Volgens natuurbeschermers zitten er veel mazen in de wet. Zo zou het niet duidelijk zijn welke criteria er worden gehandhaafd voor een “passend en acceptabel” verblijf en op welke manier de verkoop bijdraagt aan het behoud van de soort. In feite is het volledig aan de autoriteiten van een land om te bepalen of ze akkoord gaan met een verkoop. CITES komt steeds meer onder vuur en natuurbeschermers roepen de organisatie op om betere regelgeving te handhaven en de condities te monitoren waarin de dieren worden gevangen, geëxporteerd en gehouden.

Bronnen: The Guardian, De Standaard ©Animals Today Nadine van Wissen